Ventilatia Adaposturilor pentru Iepurilor

Ventilatia Adaposturilor pentru Iepurilor este importanta intrucat are rol de evacuare a aerului viciat din adapost si de introducere a aerului curat. In plus are si o influenta decisiva asupra temperaturii si umiditatii.

La iepurii de casa crescuti in sistem extensiv (tarcuri) sau semiintensiv (custi plasate in curtea gospodariei), ventilatia nu este o problema, ea realizandu-se pe cai naturale.

Pe de alta parte, in cazurile susmentionate este bine sa fim atenti la modul cum construim custile pentru a nu realiza o ventilatie prea mare in interior (iepurii fiind foarte sensibili la curentii de aer care depasesc 0,4 metri / secunda ). Acest subiect a fost deja explicat in paginile despre custi pentru iepuri si sisteme de crestere cunicule .

La iepurii crescuti in sistem semiintensiv (microferme) sau in cel intensiv , adica in cladiri avand destinatie cunicula , admisia si evacuarea aerului au loc prin orificiile de ventilatie existente in structura cladirii.

ventilare-adaposturi-iepuri

Pentru ca circularea artificiala a aerului in adapost sa aiba randamentul asteptat, este recomandat ca intre orificiul de admisie si cel de evacuare sa nu exista o distanta mai mica de 1,5 m.

In acest mod vor fi eliminate gazele nocive care se formeaza in adapost (gaz metan, amoniac, dioxid de carbon si hidrogen sulfurat).

Viteza de circulare a aerului trebuie sa fie reglabila ( ventilator cu mai multe trepte de viteza) si sa se incadreze intre limita minima de 0,1 m/sec si cea maxima de 0,4 m/ sec.

ventilarea-curenti-de-aer-la-iepuri

Neventilarea corecta a adapostului se va concretiza in aparitia rapida a bolilor ( nu vreti ca efectivele dv. sa faca cunostinta cu pasteureloza, nu-i asa ? ) si a deceselor in masa.