Valorificarea Iepurilor pentru LANA

lana-de-iepure-angora

Lana de iepure de la rasele Angora reprezinta o importanta materie prima pentru industria textila. Aceasta lana este de cateva ori mai calduroasa decat lana de oaie, motiv pentru care este foarte cautata pe plan extern.

Datorita pretului ei destul de ridicat, lana de iepure se prelucreaza in amestec cu lana de la alte animale, deseuri de matase naturala, bumbac si fibre sintetice.

La iepurii crescuti special pentru acest tip de productie stratul de par ce acopera trupul este format din 4 categorii de fire de par :

  • jar (par de directie)
  • tilotriche
  • spic
  • puf (75-95 % din cantitatea totala)

bani-din-lana-de-iepure

Un iepure de Angora are pe un centimetru patrat de piele 80-90 fire de jar, 250-300 fire de spic si 6.000-7.000 fire de puf.

Lana se obtine prin tunderea iepurelui si niciodata prin smulgere ( fiind deci un caz fericit de valorificare a iepurilor fara sacrificare).

S-a stabilit ca ritmul de crestere al lanii iepurelui este in stransa legatura cu circulatia sangvina de sub piele, motiv pentru care, in primele 3-4 zile dupa tundere, crescatorii efectueaza zilnic masajul fiecarui iepure pentru a intensifica cresterea parului.

Incepand cu saptamana a 7-a dupa tundere fiecare iepure trebuie pieptanat si periat de 2 ori pe saptamana ( timp de 2-3 minute) pentru a preveni impaslirea si innodarea lanii.

afaceri-iepuri-angora

Lungimea firelor de par la rasa Angora (65-85 mm) se datoreaza unei mutatii de bun augur efectuata de-a lungul timpului de crescatori prin imperecheri dirijate.

La iepurii obisnuiti, care nu poseda aceasta mutatie, parul creste 6 saptamani si apoi stagneaza.

La rasa Angora parul creste cu o viteza medie lunara de 2 cm timp de 3-4 luni.

Nu este rentabil totusi sa asteptam mai mult de 13 saptamani intrucat parul nu creste cu aceiasi viteza pe intreaga suprafata a corpului animalului , in unele zone stagnandu-si cresterea mai repede ( cap, urechi, labe).

La o singura tunsoare aplicata unui Angora de 4-5 kg greutate vom obtine aproximativ 1.000-1.300 grame de lana. Intr-un an vom obtine deci 4 – 5,2 kg de la fiecare exemplar.

iepuri-angora-pentru-lana