Valorificarea Iepurilor pentru Blanite si Piei

caciula-de-iepureBlanitele obtinute in urma sacrificarii iepurilor se valorifica in conformitate cu calitatea lor. Astfel, cele mai valoroase se folosesc in industria de blanuri, iar de la celelalte se foloseste doar pielea ( cu par sau depilata ) care va fi utilizata in marochinarie.

Calitatea blanurilor si a pieilor este influentata de rasa, sex , varsta, sezon si de conditiile de crestere asigurate de crescator.

Pielea de iepure este moale, poroasa iar rezistenta este destul de scazuta. Pe o scara de 100 de puncte rezistenta blanii de iepure este cotata cam la 20 de puncte.

De la masculi sunt obtinute piei mai mari, mai groase si mai grele comparativ cu cele obtinute de la femele si tineret.

Varsta determina diferente mari in structura blanurilor, fiind preferabila sacrificarea exemplarelor adulte.

Varsta minima pentru o astfel de sacrificare este de 3 – 4 luni.

produse-blanite-iepuri-iepure produse-piele-de-iepure

Sezonul sacrificarii joaca un rol major din punct de vedere al calitatii blanurilor. La iepurii adulti naparlirea incepe in martie si contribuie la mentinerea rara a parului pe tot parcursul sezonului cald.

O noua naparlire are loc in lunile septembrie si octombrie. Inca din primele zile ale lunii noiembrie incepe sa se formeze o blana deasa de iarna pe care iepurele o va pastra pana in luna martie.

Conditiile de crestere influenteaza in mod deosebit calitatea blanurilor de iepure.

Animalele cu o slaba intretinere alimentara si cele extenuate de boala vor avea o piele subtire, neuniforma si de o rezistenta slaba.

haina-doamne-iepurehaine-doamne-blana-de-iepure

Prelucrarea primara a blanurilor de iepure

Aceasta operatiune consta in :

  • decarnare ,
  • degresare ,
  • intindere pe san ,
  • uscare ,
  • conservare
  • depozitare pana la valorificare.

Imediat dupa jupuire, blanurile se decarneaza prin raclare tesuturilor care au aderat la piele cu un cutit bont( sau cu freze de cauciuc ).

haine-blanuri-iepurehaine-din-blana-de-iepure

Raclarea nu se va efectua profund deoarece exista riscul de a afecta radacina parului sau de a deteriora pielea prin taiere.

Degresarea blanurilor ( adica absorbtia resturilor de grasime si a umiditatii in exces din piele ) se efectueaza in tobe de degresare ( laitare ) si consta in 3 faze :

  • degresarea cu pielea in afara;
  • degresarea cu parul in afara;
  • scuturarea blanurilor.

Agentul de degresare este de regula rumegusul de foioase (curatat, uscat si maruntit ), uneori in combinatie cu neofalina.

Blanurile degresate se intind pe sanuri ( metalice sau din lemn ) cu blana in interior , dupa care se pun in incaperi spatioase , bine ventilate , la adapost de lumina directa a a soarelui.

Uscarea se face la 18 – 20 de grade Celsius si o umiditate de 50 – 55 %.

Dupa 5 – 6 zile , blanurile se scot de pe sanuri, se verifica daca sunt bine uscate si daca nu prezinta cute , dupa care se sectioneaza in linie dreapta in regiunea abdominala, se intind pe masa de sortare unde vor fi clasate pe categorii , se leaga in pachete de cate zece bucati si se livreaza beneficiarului ( exemplu : tabacariilor ).

blanita-alba-iepure  blanite-iepuri

Dispunerea blanurilor in pachete se face asezandu-le fata in fata.

In perioadele cu temperaturi ridicate, piepile pot fi conservate prin sararea fetei carnoase.

Din pieile de iepure tabacite se pot obtine piei pentru captuseli, piei pentru articole de marochinarie ( ex : portochelari , portmonee, fete pentru papuci de casa ) , piei pentru confectionarea manusilor , piei simis ( imita pielea de caprioara) destinate stergerii ochelarilor.

Prelucrare chimica a pieilor si blanitelor

prelucrarea-pieilor-blanitelor-de-iepure

Hala de uscare

hala-de-uscare-blanite-piei-iepure

Dupa uscare

blanite-de-iepure-pret

Croitorie piei si blanuri

croitorie-blanite-piei-iepure