Valorificarea blanitelor de iepure

Valorificarea blanitelor de iepure – Blanitele rezultate in urma sacrificarii iepurilor de casa se valorifica in raport cu calitatea lor.

Cele valoroase sunt destinate industriei de blanarie. De la celelalte se folosesc parul si lana, pentru industria textila, iar pielea (cu par sau depilata) se valorifica in marochinarie.

CONSERVAREA BLANITELOR de iepure

Blanitele de iepure de casa se pot conserva prin uscare la aer sau prin sarare si uscare.

blana-de-iepure-produse-2

Conservarea prin uscare a blanitei jupuite “in burduf” se face prin intinderea pe forme confectionate din sarma otelita arcuita sau din lemn.

Formele din sarma se largesc dupa marimea blanitei, distantandu-se cu mana cele doua capete. Formele din lemn se fac din doua betisoare prinse intr-un surub la un capat, la celalalt fixandu-se cu un cui pe o tija de reglare a largimii.

Formele sunt tronconice, partea mai ingusta fiind destinata pentru zona capului blanitei, iar partea mai larga pentru zona posterioara.

Conservarea prin uscare a blanitei jupuita “prin despicare” pe linia mediana inferioara a corpului se face intinzand-o simetric fata de axa ei, pe un panou de lemn sau pe rama, cu partea carnoasa in afara.

Blanita se intinde si se fixeaza cu cuie batute la 2 cm de marginea pielei, la intervale egale intre ele.

In lipsa panourilor, blanita se poate usca si prin intindere pe franghii sau sipci, indoita cu partea carnoasa in afara si cu partea paroasa inauntru.

Uscarea blanitelor se face in aer liber, la umbra in magazii sau in camere cu posibilitati de ventilatie si de asigurare a temperaturii de 20-30 grade Celsius.

Este contraindicata uscarea blanitelor la soare sau prea apropiate de sursele de caldura ( sobe, calorifere, radiatoare etc. ). De asemenea, blanitele trebuie ferite de inghet pentru a se preveni deprecierea lor.

In perioadele calde, pentru pastrarea pieilor, se foloseste sararea fetei carnoase, metoda ce conserva pielea pana in faza de uscare.

Dupa ce au fost bine uscate, blanitele se scot de pe rame iar cele recoltate “in burduf” se intorc cu parul in afara, se scutura, se perie, se netezesc si se presara cu naftalina pentru a le proteja impotriva moliilor.

Dupa aceea, se pot depozita un timp oarecare, nu prea lung, pana la folosirea lor in productie. Depozitarea se face la loc uscat si bine aerisit, asezate par la par, una peste alta.

In cazul cand se sacrifica un numar mare de iepuri de casa intr-o perioada scurta, cum este cazul abatoarelor profilate de aceasta activitate, metoda clasica de conservare a blanitelor prin sarare-uscare nu satisface cerintele, deoarece ar necesita prea mult timp si ar fi nevoie de spatii prea mari.

Metoda folosita in asemenea cazuri consta in utilizarea de benzi rulante si incalzirea cu raze infrarosii, uscarea conservata realizandu-se in maxim 6-8 ore, indiferent de anotimp.

Blanitele corespunzatoare ca marime, colorit si calitatea parului, provenite numai de la animale sanatoase, se argasesc in unitati industriale sau in gospodarii individuale, dupa care sunt folosite ca materie prima pentru diferite confectii, fie in coloritul lor natural, fie dupa ce au fost vopsite.

Ele pot fi folosite ca piei ( blanite ) intregi sau de pe anumite regini corporale: crupa, poale, flancuri, cozi etc.

CLASIFICAREA SORTIMENTELOR DE BLANITE DE IEPURE DE CASA

Din gama variata de sortimente de blanite de iepure de casa mentionam:

valorificare-blana-de-iepure- Sortimentul “Seal” (din engleza, se citeste “sil”)

Este o blanita inobilata printr-un procedeu special prin care se indeparteaza jarul (spicul) ramanand pe ea numai puful.

Blanitele “seal”se vopsesc apoi in negru si capata un luciu pronuntat, parul fiind pufos, des si matasos. Lungimea pufului este de 2 cm, lungimea pielicelii de 40-50 cm, iar la suprafata de 10 dm2 ( decimetri patrati ).

Sortimentul “seal” este utilizat la confectionarea hainelor intregi, lungi, scurte, sport ori pentru gulere, putand fi folosite si in combinatie cu alte sortimente de blanuri.

Blanitele “seal” se recolteaza de la animale adulte, bine dezvoltate, cu blana deasa si de calitate superioara.

produse-din-blana-de-iepure-2- Sortimentul “Imitatie de nurca” (numit si vizon).

Acest sortiment de blanite provine de la iepurii de casa din rasa REX varietatea Castor (Castor-Rex), care au culoare bruna, ciocolatie, asemanatoare castorului.

Blanita argasita se taie in suvite late de 5 cm, confectionandu-se din acestea paltoane de blana, gulere, caciuli, mansoane etc. dupa acelasi procedeu de confectionare care se foloseste la blanurile de lux din piele de nurca veritabila.

- Sortimentul de blanite “Chinchilla”

Acest sortiment se confectioneaza in culoarea naturala a blanitei iepurelui de casa din rasa “CHINCHILLA”.

Cel mai frecvent se utilizeaza la confectionarea paltoanelor pentru femei si copii.

Se mai foloseste si pentru confectionarea de gulere ori caciuli atat pentru femei cat si pentru barbati, adolescenti etc.

Blanitele de iepure de culoare alba se folosesc fie in culoarea lor naturala (alba), fie vopsite in culori cerute de moda ( imitatie de blanita de tigru, leopard etc. ). Mai frecvent, din blanitele de culoare alba se confectioneaza bundite pentru copii, gulere etc.

Toate blanitele colorate natural ( Castor, Chinchilla, Albastru etc. ) trebuie sa fie astfel sortate incat sa aiba aceeasi nuanta de culoare si, pe cat posibil, sa provina de la animale de varste apropiate.

cum-valorificam-blana-de-iepure-produse

Pe plan mondial, se constata o tendinta de crestere a interesului pentru iepurii de casa cu blanita alba, fata de cei cu blanita colorata.

Asa cum s-a mai aratat, sortimentele cele mai frecvente de imbracaminte confectionata din blanite de iepure de casa sunt: mantourile pentru femei, caciuli pentru femei, adolescente, copii.

In ultima vreme s-a raspandit si moda caciulilor pentru barbati, confectionate din blanite de iepure de casa.

Din portiunile de la poalele blanitei iepurelui de casa cu parul mai lung se imita blana de vulpe.

Deseurile rezultate la confectionarea diverselor articole vestimentare din blanitele iepurilor de casa se folosesc la productia unor obiecte de artizanat.

ARGASIREA SAU TABACIREA BLANITELOR DE IEPURE IN GOSPODARIE

Argasirea ( tabacirea ) blanitei de iepure de casa in conditiile gospodariei individuale necesita o munca migaloasa pentru a se obtine o blana frumoasa si supla, dar ofera crescatorului satisfactii morale si materiale.

tabacirea-argasirea-pieilor-blanitelor-de-iepure-iepuri

Prima faza de lucru consta in curatirea blanitei de carne, nervuri si grasime.

Daca blanita este conservata prin uscare-sarare ea trebuie mai intai sa fie bine inmuiata in apa calduta timp de cateva zile, dupa care se razuieste de eventualele resturi carnoase.

Faza urmatoare este argasirea (tabacirea propriu-zisa). Blanita se introduce intr-o solutie obtinuta prin dizolvarea in 5 litri de apa a 250 grame sare de bucatarie si 450 grame alaun (piatra acra).

Solutia se prepara la cald si se mentine calduta tot timpul, astfel incat pieile sa fie bine patrunse de conservant.

Dupa scoaterea din aceasta solutie, blanitele se usuca pe rame, intinzandu-se si prinzandu-se usor in cuie.

Intrucat prin uscare pieile se contracta si s-ar putea desira, cuiele se scot si se muta in functie de necesitati.

Uscarea se face incet, intr-un loc aerisit, la umbra, fara a expune pieile la soare sau in imediata apropiere a sursei de caldura.

Inainte de a fi complet uscate, blanitele se desfac din cuie, iar daca parul este inca umed, se atarna un timp pentru uscare completa.

Blanita se netezeste apoi in directie naturala a perilor, frecandu-se cu o bucata de matase sau de lana.

Argasirea se poate si prin frecarea blanitei pe partea carnoasa cu o solutie alcatuita din doua parti piatra acra (alaun) si o parte sare de bucatarie.

Impregnarea pielii cu aceasta solutie necesita o perioada de circa 10 zile.

Dupa aceea, pielea se curata de tesutul conjunctiv care a mai ramas aderent, folosind un cutit bine ascutit.

Apoi blanita se curata, frecand-o in raspar cu rumegus de lemn sau tarate, dupa care se netezeste in directia normala a perilor.

iepure-urias-belgian

Sursa: carti depre iepuri

ionut-campeanu-crescatori-de-iepuriAcest articol v-a fost oferit prin amabilitatea domnului cunicultor

IONUT CAMPEANU din Videle judetul Teleorman

( Crescator de iepuri rasa Urias German Gri )

Aflati mai multe informatii despre autor aici: http://ionutk.sunphoto.ro/