Vaccinarea corecta a Iepurilor de casa – Sfaturi

De ce sa vaccinam iepurii ?

Pentru ca un iepure fericit este un iepure sanatos. Iepurii ca si oamenii sunt expusi in orice moment atacurilor din partea multitudinii de agentii patogeni (bacterii, virusuri).

vaccinarea-la-iepuri-cand-cum-cu-ce

Un sistem imunitar puternic ii protejeaza pe iepuri impotriva acestori atacuri si astfel animalul nu are de suferit.

Pentru ca la varste fragede imunitatea iepurilor e insuficient formata este necesar sa se intervina din exterior pentru a stimula formarea anticorpilor impotriva diferitelor boli, care pot afecta specia respectiva.

Acest lucru se poate face numai prin vaccinare.

Ce este vaccinul pentru iepuri ?

Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice care declanseaza un raspuns imunitar.

Cu alte cuvinte vaccinul aduce in contact organismul cu un agentul patogen care este atenuat sau inactivat, in urma vaccinarii formandu-se anticorpi specifici care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.

Cand se vaccineaza iepurii ?

cand-se-vaccineaza-iepurii-de-casa

La nastere iepurasii nu sunt imuni la boli. Totusi ei au primit o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta. Alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru.

Insa de aceasta sursa vor fi privati dupa 24-48 de ore.

Puiul de iepure este protejat doar impotriva acelor boli pentru care mama sa a fost imunizata.

De asemenea, o cantitate mai mare de anticorpi primita de la mama asigura o protectie mai buna a iepurasului.

Anticorpii materni au insa eficacitate doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina din afara pentru stimularea imunitatii prin vaccinare.

Varsta la care trebuie vaccinat puiul este diferita de la specie la specie.

In cazul iepurasilor, prima vaccinare trebuie sa se faca la varsta de 6 ( sase ) saptamani.

Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin exemplarul sa nu vina in contact cu alti iepuri sau sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contractarii vreunei bolii pentru care nu a fost pregatit.

Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.

Aceasta se numeste vaccinare de intretinere si are loc din 6 in 6 luni, adica de 2 ori pe an .

Vaccinul iepurilor nu produce imunitatea imediat.

Este nevoie de o perioada de timp de la cateva zile la cateva saptamani pentru ca antigenii sa fie recunoscuti, pentru ca sa se raspunda prin anticorpi si ca sistemul imun sa memoreze.

De ce unii iepuri vaccinati tot mai contracteaza boala ?

Pentru ca vaccinul a fost inactivat la un anumit nivel sau pentru ca toata imunitatea animalului a fost suprimata la un moment dat. Inactivarea vaccinului poate fi cauzata de: febra, anticorpii materni sau alte boli active la momentul vaccinarii.

De asemenea, erori in administrarea vaccinului sau nerespectarea intervalelor de timp pot cauza ineficienta lui.

In concluzie:

La 6 saptamani – prima vaccinare

Dupa 4 saptamani facem o noua vaccinare (numita rapel)

Si de la aceasta incolo, continuam din 6 in 6 luni

Cu ce vaccinam iepurii ?

Vaccinarea iepurilor se face indeosebi contra mixomatozei si bolii hemoragice virale(BHV).

Vaccinarea se poate face cu vaccin monovalent(pentru o singura boala) sau bivalent (pentru ambele).

Vaccinul romanesc pentru iepuri utilizat pe scara larga se numeste MIXOHEMOVIROVAC este produs de SC ROMVAC COMPANY.

Este un vaccin viu, are 10 doze in flacon si are 2 componente, care se amesteca si se folosesc in maxim 20 min dupa reconstituire (consultati si recomandarile producatorului de pe prospect).

vaccin-iepuri-mixohemovirac

De asemenea, rezultate bune in combaterea celor 2 boli susmentionate pot da si vaccinurile straine cum ar fi, de exemplu,  Pestorin Mormyx produs de Bioveta ( Republica Ceha ) care are tot 2 componente care trebuie mestecate si aplicate subcutanat fiecarui animal intr-o doza de 1 (un) mililitru.

vaccin-pentru-iepuri-pestorin-mormyx250

Metoda de amestecare este simpla: scoatem cu seringa continutul unui flacon si il introducem in celalalt flacon, dupa care agitam bine si lasam sa se limpezeasca.

Flacoanele pe care le-am inceput la o vaccinare , trebuie obligatoriu folosite ( ele nu se vor pastra in frigider pentru a continua vaccinarea a doua zi, este exclus asa ceva ).

Citez din prospect:

POSOLOGIE ȘI CALE DE ADMINISTRARE:

Doza este de 1 ml administrat prin injectie s.c. Iepurii se vaccinează începând cu vârsta de 10 săptămâni. Revaccinarea cu vaccin Pestorin Mormyx se recomandă la intervale de 6 luni în efectivele de reproducători.
Având în vedere incidența sezonieră a bolii , animalele ar trebui vaccinate (re-vaccinate) înaintea sezonului de evoluție al bolii pentru a asigura o solidă imunitate în timpul perioadei critice de infecție.

Vaccinarea se poate începe mai devreme în efective infectate după cum urmează:
a) Vaccinarea cu vaccin monovalent împotriva myxomatozei (Myxoren) poate fi efectuată la vârsta de 4 săptămâni și urmată de revaccinare cu vaccin Pestorin Mormyx nu mai devreme de vârsta de 10 săptămâni.
b) Vaccinarea cu vaccin Pestorin Mormyx poate fi făcută la vârsta de 6 săptămâni urmată de revaccinare după 4 săptămâni.

RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ: A se agita energic înainte de utilizare. Se diluează componenta liofilizată în lichidul component. Vaccinul astfel preparat ar trebui utilizat în decursul a două ore.

TIMP DE AŞTEPTARE: Iepurii nu se sacrifică timp de 7 zile datorită unor posibile reacții locale.

VALIBILITATE: 24 luni. Vaccinul astfel preparat ar trebui utilizat în decursul a 2 ore.

PRECAUŢII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE: Se pastrază la loc întunecat, la 2 – 8°C și nu la indemâna copiilor. Vaccinul nu se congelează.

Dupa vaccinare, iepurii nu vor putea fi sacrificati timp de minim 7 (sapte) zile datorita unor posibile reactii locale.

In zonele unde evolueaza una din cele 2 boli, sau unde tintarii sunt prezenti in numar foarte mare, vaccinarea se poate face si chiar si de 3 ori pe an.

Deparazitarea dinaintea vaccinarii este benefica instalarii imunitatii.

Se pot vaccina femelele gestante, recent fatate, chiar si animale slab intretinute sau cu boli cronice.

Este de preferat este ca vaccinul sa fie cumparat din surse oficiale si sa fie pastrat corespunzator.

Se administreaza subcutanat (adica sub pielea de pe spate, acolo de unde il apucam cand il ridicam) in doza de 0.5 ml, indiferent de virsta si greutate.

Zona anatomica unde se poate face vaccinarea este pielea din spatele gatului ( imediat dupa urechi ).

unde-se-vaccineaza-iepurii

Este bine ca vaccinarea iepurilor sa fie facuta de 2 persoane ( una tine animalul iar cealalta introduce serul subcutanat ).

Ca procedura corecta , pielea din spatele gatului va fi prinsa intre doua degete si ridicata, indepartata putin de sira spinarii dupa care va fi introdus acul seringii si vom impinge pistonul lent pana la introducerea a 0,5 mililitri sub piele.

Pasul urmator este sa scoatem acul repede si cu atentie , apoi sa masam usor zona unde a fost aplicat.

Vaccinarea este o procedura simpla si benefica iepurasilor. Ea ii fereste de boli pe iepuri si ii pastreaza puternici si vioi tot timpul anului.

cum-se-vaccineaza-iepurii  vaccinarea-iepurilor-sfaturi

Exista si crescatori amatori care nu cred ca trebuie sa isi vaccineze iepurii din gospodarie. De obicei, exact ei ajung sa care cu roaba cate 40-50 de iepuri morti, primavara sau toamna.

Dupa aceea inteleg si ei ca vaccinarea iepurilor este foarte importanta. Aproape orice crescator de iepuri s-a lovit de astfel de situatii.

Citez de pe forumul despre iepuri:

… la inceput, acum vreo 3 ani, nu dadeam vaccin. Pana cand la un prieten i-au murit 150 de iepuri , cam toti peste 3 luni, omul avand vreo 200 de capete.

Ce s-a intamplat ?

A bagat iepuroaicele mele nevaccinate la un loc cu 4-5 femele de-ale lui, hibride. Dupa vreo luna incepuse la el sa moara iepurii pe capete …

De atunci la mine garantat TOTI IEPURII la varsta de 6 saptamani se vaccineaza

A fost greu la inceput ca daca ai multi e putin costisitor , dar deja de 2 ani de zile la mine a devenit ca si o lege si o respect fara doar si poate.

Sa invatam din greselile altora, ca e mai bine.