Standardul Rasei de Iepuri Neozeelandez Alb

Rasa de iepuri Neozeelandez Alb

Aceasta rasa de iepuri domestici s-a format in America de Nord in anul 1910 si s-a perfectionat in continuare.

Este tipul american al iepurelui ideal pentru productia de carne, avand azi o mare raza de raspandire in toate tarile cu o cunicultura dezvoltata.

iepuri-neozeelandez-alb-1

Dintre cele 28 de rase si 77 de subrase de iepuri de casa din SUA numai rasele “Neozeelandezul alb” si “Californian” se considera rase specializate pentru carne.

Iepurele “Neozeelandezul alb” s-a format in urma mutatiei in albinos a rasei de iepuri “Neozeelandez rosu” si prin incrucusarea cu Iepurele Urias Belgian.

Prin selectie, in decursul anilor, s-au obtinut familii si linii cu calitati exceptionale atat in ceea ce priveste performantele pentru carne si finetea fibrei musculare, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a corpului, frumusetea blanitei, precocitatea, prolificitatea, insusirea lactifera, ingrijirea puilor, precum si pentru indicele ridicat de folosire a nutreturilor.

iepuri-neozeelandez-alb-2

Are greutatea media de 4 kg (cu minima de 3 kg si maxima 5,5 kg) ca si “Neozeelandezul rosu”.

Greutatea ideala  a iepurilor neozeelandezi albi este 4,5 kg la iepuroiul adult si 5,5 kg pentru iepuroaica.

Conformatia corporala este frumoasa, de tip brevimorf.

Capul este rotund, potrivit mare, lung de 12-14 cm, cu profilul aproape drept, avand o curbura intre ochi si nas ; are ochi expresivi, stralucitori, de culoare rosie vie ; urechile sunt de lungime mijlocie (11-12 cm), purtate in sus ,drepte, in forma de “V”si au varfurile rotunde.

iepuri-neozeelandez-alb-3

Gatul este scurt, gros, musculos si leaga bine capul de trunchi, la femela avand o mica “salba”.

Trunchiul este cilindric, indesat, plin de carne, cu pieptul adanc, cu perimetrul toracic de 32-36 cm, linia spinarii dreapta si larga, trenul posterior lat, dezvoltat armonios, rotund, musculos.

Picioarele puternice, cu unghii albe sau roz.

Coada de lungime mijlocie, dreapta, bine imblanita, purtata pe spate.

iepuri-neozeelandez-alb-4

Blanita are culoare alba imaculat, lucitoare, cu parul (jar si puf) des, iar cand este dat cu mana in raspar, revine de indata la pozitia normala.

Lungimea corpului masurata de la varful nasului la baza cozii este, in medie, de 47 cm la mascul si de 49-50 cm la femela.

Este o rasa de iepuri precoce.

Varsta de reproductie, in conditii normale de crestere, este 5-6 luni si jumatate pentru iepuroaica si 5 luni jumatate – 6 luni pentru iepuroi.

iepuri-neozeelandez-alb-5

Sursa: carti depre iepuri

ionut-campeanu-crescatori-de-iepuriAcest articol v-a fost oferit prin amabilitatea domnului cunicultor

IONUT CAMPEANU din Videle judetul Teleorman

( Crescator de iepuri rasa Urias German Gri )

Aflati mai multe informatii despre autor aici: http://ionutk.sunphoto.ro/