Rolul Vitaminelor in Alimentatia Iepurilor

iepuri-de-casa

Rolul Vitaminelor in Alimentatia Iepurilor

Vitaminele nu sunt alimente ci aditivi, adica substante care participa la digestie si la echilibrul biologic al organismului, fiind indispensabile vietii.

Lipsa vitaminelor din ratie sau existenta lor in cantitati insuficiente produce “avitaminoze” sau “carente de vitamine”.

vitaminele-la-iepuri

Cand vitaminele in ratie sunt in cantitati prea mari se produc “hipervitaminoze”.

Iepurele de casa poate sintetiza anumite vitamine, prin fenomenul denumit “cecotrofie” si “coprofagie” sau “pseudorumegare”.

Cantitatea de vitamine se masoara in “unitati internationale”(U.I.) si in miligrame (mg) sau micrograme (mmg).

Unele vitamine se dizolva in grasimi si se numesc “liposolubile”, cum sunt vitaminele A, D si E si se gasesc in uleiul semintelor si in semintele incoltite.

Alte vitamine se dizolva in apa si se numesc “hidrosolubile”, cum sunt vitaminele B, C si H si se gasesc in plantele verzi si radacinoase.

Completarea vitaminelor din ratie se poate face prin “premixuri vitaminice”. Un exemplu de “premix vitaminic” pentru iepurele de casa este urmatorul:

Intr-un kilogram de tarate de grau se amesteca bine

- Vitamina A 950 000 U.I.
- Vitaminele D2 si D3 95 000 U.I.
- Vitamina E 4 000 U.I.
- Vitamina B1 200 mg
- Vitamina B2 400 mg
- Vitamina B12 5 mg
- Niacin 2 000 mg
- Acid pantotenic 2 000 mg
- Furazolidona 10 000 mg
- Substante antioxidante 10 000 mg

Din acest premix se adauga 10-15 grame la fiecare 1 kg de uruieli.

Vitamina A la iepuri

Vitamina A numita si vitamina “de crestere”, “antiinfectioasa”, “antixeroftalmica” sau “axeroftol” se prezinta sub forma de cristale de culoare galbena deschis.

Este solubila in alcol si uleiuri. E sensibila la lumina. Rezista la temperatura de 120 grade Celsius, cu conditia de a nu di expusa la aer. Are rol protector pentru piele si mucoase.

Hidrocefaleea la iepuri este cauzata de lipsa de vitamina A din alimentatie.

Lipsa vitaminei A sau insuficienta acesteia din ratie produce intarzierea cresterii tineretului si slabeste rezistenta organismului fata de bolile microbiene si parazitare (de exemplu, in coccidioza).

hidrocefalee-cauzata-de-lipsa-vitaminei-a-la-iepuriFoto dreapta: Hidrocefalee (acumulare de lichide in creier ) la un pui de iepure cauzata de lipsa vitaminei A din alimentatia iepuroaicei mama.

Avitaminoza A sau lipsa de vitamina A se exteriorizeaza prin coriza, oftalmie, predispozitii la parazitoze, infecunditate, sensibilitatea labelor la intretinerea pe podea tip gratar.

In avitaminoza A pielea si mucoasele se usuca si se ingroaa, crapa, se infecteaza.

Se reduce activitatea glandelor sebacee si salivare, scade elasticitatea pielei si a mucoaselor.

Apar bronsite si bronhopneumonii.

Tratamentul se face prin adaugarea in ratie a vitaminei A sintetizata chimic sau prin consumul de nutreturi care contin vitamina A sau provitamina A, cum sunt: morcovii, tomatele, furajele verzi, legumele, laptele proaspat, galbenusul de ou, ficatul si untura de peste. Organismul foloseste provitamina A, transformand-o in vitamina A, cu ajutorul caroterazei.

Vitaminele B la iepuri

Exista o serie de vitamine B : B1 ; B2 ; B12 cunoscute si sub denumirea de “antinevritice”. Iepurele de casa sintetizeaza o parte din aceste vitamine. Sunt solubile in apa (“hidrosolubile”) si insolubile in grasimi. Rezista la caldura, dar sunt sensibile la lumina.

Lipsa vitaminei B din alimentatia iepuroaicelor gestante poate conduce la noii nascuti a maladiei Spina Bifida Occulta

Aceste vitamine au rol important in metabolismul proteinelor ca factori de crestere ; participa la formarea metioninei si colinei; actioneaza ca factor antipernicios la nivelul celulelor maduvei osoase si a celulelor hepatice ; participa la formarea acizilor nucleici ; au rol in digestie si in hipofiza sistemului nervos.

lipsa-vitamina-b-la-iepuri-cauzeaza-spina-bifidaFoto dreapta: Lipsa vitaminei B din alimentatia iepuroaicelor gestante poate conduce la noii nascuti a maladiei Spina Bifida Occulta ( arcuri vertebrale nelipite si expunerea canalului vertebral ).

Avitaminoza sau carenta (lipsa) de vitamine B se manifesta prin tulburari nervoase (torticolis, crize convulsiva, paralizie) si tulburari digestive( indigestie), anemie, cruste in jurul nasului, buzelor si ochilor (care nu trebuie confundate cu cele produse de scabie).

Prevenirea si tratamentul carentelor si avitaminozelor B se fac prin administrarea de vitamine B sintetice cat si prin furajarea iepurilor de casa cu nutreturi bogate in vitamina B, cum sunt drojdia de bere (in cantitate de 2-5 % in ratie), taratele, semintale de cereale incoltite etc.

Vitamina C la iepuri

Numita si “antiscorbutica” sau “acid ascorbic” este solubila in apa (hidrosolubila).

Este un biocatalizator important cu rol principal in procesele de oxidoreducere.

Previne si combate scorbutul, infectiile virotice si microbiene, hemofilia si anemia, grabeste cicatrizarea plagilor.

Avitaminoza C sau carenta de vitamina C produce tulburari ca: hemoragii ale gingiilor si diateze hemoragice ; slabirea rezistentei la infectii ; tulburari ale osificatiei ; incetarea cresterii ; slabirea generala ; zburlirea si uscarea parului.

Combaterea se face prin aportul de vitamina C sintetica (sub forma de drajeuri sau injectabila) si prin consum de cruditati.

Vitaminele D la iepuri

Numite si “antirahitice” sau “calciferol”, sunt solubile in uleiuri si alcool. Trebuie pastrate la adapost de lumina si aer (ca vitamina A).

Aceste vitamine (D1, D2, d3) au ro in fixarea calciului si a fosforului in organism, ajuta la cresterea tineretului si previne aparitia rahitismului, a osteomalaciei (demineralizarea oaselor) si a tulburarilor nervoase si circulatorii.

Excesul de faina de ovaz in ratie (peste 15 %) neutralizeaza vitamina D.

rahitismul-la-iepuriCarenta ( lipsa partiala ) vitaminica D se manifesta prin deformarea scheletului si articulatiilor, cat si prin tulburari nervoase – paralizii si paraplegii ( foto dreapta ) .

Sub forma de provitamina D (sterol) se gaseste in plante, iar sub actiunea iradianta a razelor solare se activeaza ca vitamina D2 si D3.

Se gaseste in ficatul de morun (in untura de peste) si este sintetizata chimic.

Prevenirea si tratarea avitaminozei sau carentelor in vitamina D se fac prin adaugarea ei in ratie sub forma de untura de peste (peste 1-3%) sau ca preparat sintetic.

ATENTIE! In contact cu aerul si lumina se oxideaza si poate deveni toxica.

Vitamina E la iepuri

Numita si “vitamina fertilitatii”, “vitamina reproductiei” sau “tocoferol” este liposolubila (se dizolva in grasimi) si are rol important in activitatea de reproducere.

Ratiile deficitare in vitamina E produc tulburari in fiziologia aparatului sexual mascul si femel, provocand sterilizare lenta si progresiva, ireversibila daca se intervine prea tarziu.

Carenta de vitamina E produce avort.

Se gaseste in verdeturi si in grauntele incoltite (de grau, ovaz, porumb).

Prevenirea carentei sau avitaminozei E se poate face prin administrarea in hrana iepurasilor a 10-30 de grame de graunte incoltite, iar in hrana adultior a 50-100 de grame, precum si prin adaugarea “premixului vitaminic” in ratie.

Vitaminele K la iepuri

Vitaminele K, K1, K2 numite si vitamine “antihemoragice” sau “menadion” reglementeaza functia de coagulare a sangelui si au rol important in cresterea iepurelui de casa.

Se prezinta sub forma cristalizata sau ca un lichid uleios, rezista bine la caldura, dar sunt alterate la lumina.

Se gasesc in lucerna si varza.

lucerna-iepuri

Avitaminoza K se manifesta prin hemoragii si lipsa de coagulare a sangelui.

Prevenirea si tratarea avitaminozei K se fac prin introducerea in ratia iepurelui de casa a vitaminei K, sintetizata chimic, precum si prin folosirea lucernei si verzei in componenta in ratie.

Sintetizarea pe cale chimica a vitaminelor si existenta lor in comert fac posibile prevenirea si tratarea la timp a numeroaselor tulburari produce prin carente vitaminice.

Este importanta folosirea adaosului de graunte incoltite in ratia iepurelui de casa, mai ales in timpul iernii si, indeosebi, in ratia animalelor de reproductie si a tineretului.

Sursa: carti depre iepuri

ionut-campeanu-crescatori-de-iepuriAcest articol v-a fost oferit prin amabilitatea domnului cunicultor

IONUT CAMPEANU din Videle judetul Teleorman

( Crescator de iepuri rasa Urias German Gri )

Aflati mai multe informatii despre autor aici: http://ionutk.sunphoto.ro/