Rasa de Iepuri PESTRIT GERMAN sau FLUTURE GERMAN

iepuri-rasa-pestrit-german

Paternitatea iepurilor Pestrit (Fluture) German este atribuita iepurelui de casa Urias Belgian, raspindit mult in tinutul Rinului pina in 1905 si rebotezat in 1916 in iepure de casa Urias German.

Aceasta rasa de iepuri mari a fost formata in Germania, la inceputul secolului XIX, in urma selectiei Fluturelui urias francez cu care se aseamana foarte mult.

iepuri-rasa-fluture-german

Iepurele Urias German i-a transmis o serie de particularitati specifice, evidentiate prin marimea si conformatia corpului.

Iepurele belgian era cunoscut pe atunci si sub denumirea de “Nas alb”, datorita capului alb.

Uriasul pestrit german avea la inceput o structura corporala asemanatoare cu cea a belgianului, fiind insa ceva mai fina, mai delicata, prezentind petele de culoare specifice rasei, fara a avea desenul specific al capului, desenul fluturelui si punctele maxilarelor, dar avind inele din jurul ochilor.

rase-mari-iepuri-fluture-german

Exemplarele pestrite au fost prelucrate ulterior, obtinindu-se desenul specific al capului de la Uriasul Pestrit, iar in 1908 Uriasul Pestrit a fost recunoscut ca o noua rasa.

Intrucat selectia acestor iepuri s-a facut in directia productiei de carne, Rasa Pestrit German este ceva mai masiva decat Rasa Fluture Urias francez.

Prolificitatea medie pentru iepurii Fluture German este de 5-8 pui la o fatare si ating maturitatea sexuala la aproximativ 9-10 luni.

pestrit-german-iepuri-rasa-mare-4 rasa-fluture-german-iepuri-3iepuri-fluture-german-1 iepuri-fluture-german-rasa-2

Culorile rasei: alb-negru si alb-albastru

Greutatea normala a rasei este de 6,0 kg.

Limita inferioara de greutate este de 5,0 kg, iar o limita superioara standard nu exista.

Lungimea urechilor este de 16-17 cm.

Dinamica greutatii corporale a iepurilor din Rasa Pestrit German :

Varsta (in luni):    1     2      3      4     5     6     7    8

Greutatea (kg) : 0,6   1,2   2,3  3,5  4,5  5,0  5,5  6,0