Rasa de Iepuri Mijlocii OLANDEZ

Rasa de Iepuri Mijlocii OLANDEZ se remarca prin reprezentanti jucausi si gingasi.

Cartea sa de vizita consta in coloritul caracteristic si usor de remarcat, ceea ce l-a facut in timp foarte popular printre crescatorii de iepuri.

iepuri-de-rasa-olandez-1  iepuri-de-rasa-olandez-2  iepuri-de-rasa-olandez-3

Desi numele ii sugereaza provenienta olandeza, adevarul e ca rasa a luat nastere in Anglia, in anul 1830. De acolo s-a raspandit intai in Olanda (fiind primit cu entuziasm de crescatori) si apoi pe intreg teritoriul lumii.

In pofida popularitatii sale, iepurasul olandez nu s-a prea schimbat de-a lungul anilor, in prezent existand doar 6 varietati coloristice recunoscute de asociatiile internationale de cunicultura.

Este o rasa recomandata mai ales persoanelor incepatoare in cunicultura intrucat nu este prea pretentioasa si are o rezistenta peste medie la boli.

Mai jos puteti vedea diverse varietati obtinute prin imperecheri dirijate

iepuri-de-rasa-olandez-5

iepuri-de-rasa-olandez-6 iepuri-de-rasa-olandez-7

iepuri-de-rasa-olandez-8 iepuri-de-rasa-olandez-9

La maturitate, adica dupa implinirea varstei de 6 luni, exemplarele cantaresc intre 2,5 si 2,7 kg.

Iepuroaicele, dupa o gestatie de 28-32 de zile, nasc in medie 5-6 pui. Acestia se nasc cu pleoapele inchise si incep sa vada abia pe la varsta de 14 zile.

Iepurii din aceasta rasa au o talie sub media raselor mijlocii, prin urmare nu necesita custi cu dimensiuni mari, 60×60 cm fiindu-le suficient.

Datorita taliei sale, iepurasul olandez nu este crescut pentru productia de carne, insa blana sa fina si scurta (parul are in lungime de doar 2 cm) este foarte cautata pentru confectia de haine si alte sortimente diverse de imbracaminte.