Principalele BOLI la Iepuri – Simptome si Tratamente

Iepurii crescuţi în captivitate sînt mult mai sensibili decît cei din sălbăticie, motiv pentru care este necesar să li se acorde o grijă deosebită.

Ei sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură. Astfel, temperaturile sub 10 grade provoacă diverse afecţiuni respiratorii, ce pot duce la moartea animalelor. De asemenea, şi temperaturile ridicate, de peste 27 de grade au efecte negative asupra sănătăţii iepurelui.

Înfierbîntarea excesivă într-o zi de vară va duce la moartea micuţului companion.

Frecvent întîlnite la iepurii în captivitate mai sînt şi boli precum pietrele la vezica urinară, blocajul digestiv cauzat de părul înghiţi de animale şi care se manifestă prin scăderea poftei de mîncare, excremente mai puţine sau mai mici, pasteureloza, o boală infecţioasă bacteriană ce se manifestă prin scurgeri nazale şi oculare, dificultăţi în respiraţie etc.

O problemă serioasă de sănătate la iepuri o constituie şi abcesele. Acestea reprezintă acumulări de puroi format prin degenerarea ţesuturilor şi apar atunci cînd diverşi agenţi infecţioşi, paraziţi, ciuperci sau corpuri străine (precum aşchiile, ţepii) intra în ţesut şi produc infectarea sa.
infectia unei labe la iepure

Cele mai des întîlnite cauze ale abceselor la iepuri sînt rănile provocate prin muşcătura, răni ce se infectează, ducînd deseori la septicemii ce le sînt fatale.

Afecţiunile dentare se numără printre cele mai des întîlnite probleme de sănătate la iepuri.

Spre deosebire de dinţii omului, cei ai iepurilor nu au smalţ, ceea ce îi face să se tocească destul de uşor.

Ei au rădăcini deschise şi continuă să crească pe parcursul întregii vieţi a animalului, în mod normal şi nu necesită prea multă îngrijire.

Continua retezare a hranei cu dinţii din faţă şi mestecarea cu ajutorul celorlalţi le asigură uzura constantă prevenind creşterea excesivă a lor.

Uneori însă, dinţii îşi pierd alinierea cauzînd malocluzie (închiderea proastă a maxilarelor). În cazul malocluziei masivilor, dinţii de jos cresc foarte lungi, iar cei de sus se curbează spre interiorul gurii, iepurele nemaiputînd să reteze hrana. Malocluzia duce adesea la muchii ascuţite de dinţii cauzate de tocirea neregulată a dinţilor.

Acestea pot tăia obrajii şi limba, fiind dureros pentru animal şi complicîndu-se cu infecţii. Avînd în vedere numeroasele probleme de sănătate pe care le pot avea iepurii la apariţia primelor semne de boală, trebuie consultat de urgenţă un medic veterinar.