Malocluzia sau problemele dentare la iepuri

Termenul Malocluzia (mal + oclusia) insemna alinierea gresita a dintilor iepurilor sau o inchidere dentara gresita cauzata de o deformatie a dintilor.

malocluzia-la-iepuri

Dintii iepurilor cresc continuu pe tot parcursul vietii lor .

dinti-bolnavi-iepuriDin ferire, datorita masticatiei hranei in mod continuu si datorita frecarii dintilor unul de celalalt, ei se tocesc permanent si iepurasii isi rezolva “singuri” problema.

In momentul in care acest sistem natural de tocire nu mai functioneaza cum trebuie, inseamna ca avem o problema.

Exista doua tipuri principale de dinti care trebuie luati in considerare cand discutam despre aceasta problema:

malocluzie-dinti-iepuri-21. Incisivii ( adica dintii din fata ai iepurelui) care sunt cei mai solicitati pentru ruperea hranei in bucati mici si mestecarea ei.

Acesti dinti sunt cel mai usor de examinat de catre ingrijitor.

Sunt usor curbati in catre exterior si foarte ascutiti la varf datorita frecarii permanente ( mancand, iepurele ii ascute totodata).

malocluzie-dinti-iepuri-3Incisivii pot fi “aranjati” de catre un medic veterinar foarte usor cu ajutorul unui dispozitiv asemanator cu freza dentistului ( o roata diamantata, dura, cu care se face taietura dintelui pe plan orizontal).

Aceasta operatiune poate fi efectuata si fara anestezie. Nu folositi patent sau cleste pentru a scurta incisivii iepurelui.

Procedati cu aceiasi grija pe care ati avea-o daca ar fi vorba de dintii dumneaoastra. Folosirea instrumentelor neadecvate de taiere poate conduce la infectii bucale si abcese dentare.

Adesea aceste probleme dentare au o cauza ereditara, prin urmare este bine sa inlaturam de la imperechere astfel de exemplare.

2. A doua categorie de dinti care pot avea problema cresterii exagerate sunt cei ai obrazului, sau mai pe scurt MOLARII.

Ei pot fi analizati numai daca folosim o mica lanterna, dar e mult mai usor daca aplicam iepurelui o anestezie generala ( deci tot la veterinar va trebui sa ajungem).

probleme-dinti-iepuriDe altfel, taierea si scurtarea acestor dinti este un proces laborios care nu poate fi facut in nici un caz fara o sedare prealabila a iepurasului.

De cele mai multe ori acest gen de probleme apar ca urmare a unei hraniri necorespunzatoare a animalului si este insotit de infectii la nivelul gurii.

Problema principala ( alimentara) apare atunci cand iepurele este hranit cu alimente prea moi, care au o consistenta nenaturala ( fata de hrana cu care sunt obisnuiti iepurii de mii de ani).

Hranindu-l cu astfel de alimente selective, excluzand din alimentatia iepurelui alimentele tari, ne condamnam singuri iepurasul la aparitia malocluziei.

Hranirea selectiva provoaca totdeauna un dezechilibru mineral, la orice rasa.

O alta cauza principala ( nealimentara) a aparitiei malocluziei este situatia in care iepurasul este lipsit de lumina razelor solare ( atunci cand animalul este tinut in garaje intunecoase sau intr-un sopru prea bine inchis).dinti-strambi-la-iepuri

In concluzie:

Cele doua situatii combinate ( hranirea selectiva si lipsa razelor solare ) vor conduce la o carenta de vitamina D, la inmuierea treptata a oaselor faciale ale iepurelui si la inclinarea gresita a unghiului de taiere a dintilor.

malocluzia-iepurilor-de-casaIn momentul in care molarii au un unghi de inclinare defectuos, mestecarea hranei nu mai este uniforma si apar repede taieturi in obrajii animalului si in limba.

Este logic ca, in timp, pofta de mancare a bietului animal va scadea datorita durerii si disconfortului. Urmeaza un exces de salivatie si o pierdere in greutate rapida.

Hranirea defectuoasa are drept urmare deranjamentele digestive, dar apare si un deranjament al canalelor lacrimale ( comprimate de radacinile deformate ale molarilor).

malocluzie-dinti-iepuri-1Cu timpul smaltul dintilor se sparge si apar abcese adanci in gingie, umflaturi dureroase de-a lungul maxilarului superior sau inferior.

Tratarea acestor abcese dentare dupa ce infectia s-a generlizat la nivelul intregii guri si drenarea puroiului fara a deteriora radacinile dintilor este un proces lung si aproape imposibil.

Tocmai de aceea din alimentatia iepurasilor nu trebuie sa lipseasca niciodata iarba, fanul, morcovii, porumbul.

Pentru iepurii tinuti in apartament putem adauga si fulgi de cereale.

Desigur, situatia alimentara ideala a iepurilor este aceea in care ei sunt hraniti cu complexe granulate de ierburi.

Lasati sa patrunda cat mai mult soarele in crescatoria dumneavoastra pentru a activa formarea vitaminei D.

dentist-iepuriIn acest fel mineralele vor fi transportate in oase si falcile iepurasilor vor fi puternice iar riscul inclinarii defectuoase a dintilor va fi redus pana la zero.

Succes tuturor crescatorilor de iepuri din Romania !

Sursa: carti despre iepuri

Multumim pentru acest articol interesant

domnului cunicultor Silviu Baran din Bucuresti