INSULA RONTAITA DE IEPURI

Absenta pisicilor s-a dovedit o adevarata catastrofa ecologica pentru insula australiana Macquarie care a cazut prada iepurilor, dupa ce inmultirea acestora a scapat de sub control.

Pisicile tineau in frau numarul iepurilor, dar au fost indepartate de pe insula in anul 2000 pentru ca, la randul lor, puneau in pericol o serie de specii de pasari marine pe cale de disparitie.

Dezastrul produs de iepuri vegetatiei insulei este atat de insemnat incat schimbarile sunt vizibile chiar si din spatiu.

Guvernul australian si-a propus sa starpeasca toti iepurii, sobo­lanii si soarecii de pe Mac­quarie, aflata in Patrimoniul Mondial al UNESCO, dar cheltuielile unei astfel de operatiuni se ridica la 24 de milioane de dolari australieni (17 milioane de dolari ame­ricani).

“Studiile noastre arata ca intre 2000 si 2007 ecosis­temul a fost efectiv devastat iar toate eforturile noastre de conservare a insulei compro­mise”, a precizat Dana Bergstrom de la Australian Antarctic Division.

In anii ’60 numarul iepurilor se ridica la aproximativ 10.000, dar in ultimii opt ani de zile inmultirea lor a fost efectiv spectaculoasa, ajungand in prezent la peste 100.000.

Iepurii nu sunt o specie nativa a insulei ci au fost adusi, pe la 1878, de catre vanatorii de foci.

Macquarie este o insula nelocuita din Oceanul Pacific, aflata la jumatatea distantei dintre Australia si Antarctica, si este unul dintre cele mai importante locuri de reproducere a pinguinilor regali.

Dupa distrugerea vegetatiei de catre rozatoare, acestia au devenit vulnerabili in fata pradatorilor care ii pot repera cu mai mare usurinta.

insula-devastata-de-iepuri-macquarie