Iepurele Domestic

Iepurele Domestic de casa

Clasificare stiintifica

Regn: Animalia

Supraincrengatura: Chordata

Increngatura: Vertebrata

Clasa: Mammalia

Ordin: Lagomorpha

Familie: Leporidae

Originea iepurilor domestici:

Iepurele de casa a fost obtinut cu 6.000 de ani in urma prin domesticirea iepurelui de vizuina . Vestigiile arheologice confirma domesticirea iepurilor in Spania, de unde s-au raspandit in Asia si restul Europei.

iepuri-de-casa-1 iepuri de casa

Domesticirea si crearea sistemelor de crestere si selectie au condus la cresterea prolificitatii , dar, in schimb, a scazut rezistenta la boli.

Daca aveti iepuri sau ati vazut poze cu iepuri , stiti deja : Ca aspect general, facand abstractie de multitudinea de rase, iepurele este inzestrat cu urechi lungi, ascutite la varf si late la baza si culcate pe spate, fiind ridicate la orice zgomot perceput.

Capul este ovoidal din profil, alungit, cu un botic lat si bine evidentiat. Ochii mari, rotunzi, migdalati, de culori variate in functie de rasa, prezinta miscari ample ceea ce-i permite iepurelui sa vada in orice directie. Buza superioara este despicata pe linia mediana, fiind una dintre particularitatile speciei.

Corpul este atat lung cat si lat, cu un piept adanc si spate lat. Musculatura membrelor posterioare este foarte bine dezvoltata, punand in evidenta o coapsa generoasa. Labele membrelor posterioare sunt mult mai bine dezvoltate si mai late in comparatie cu cele din fata.

Coada este scurta, musculoasa, stufoasa si purtata aproape intotdeauna ridicat.

iepuri-de-casa-3 iepuri-de-casa-4

Spre deosebire de alte rozatoare, iepurele nu-si poate folosi ghiarele (5 in fata si 4 in spate) pentru a se prinde.

Textura blanii variaza in functie de sezon. Astfel, iarna ea este deasa si moale, iar vara este lunga si mai rara. Coloritul acesteia este extrem de variat, gasindu-se in diferite nuante si modele, specifice fiecarei rase in parte.

Sunt catalogate in prezent peste 100 de rase de iepuri care se clasifica astfel :

  • in functie de greutatea corporala : mari ,mijlocii ,mici si pitice
  • in functie de lungimea firului de par : cu par scurt si cu par lung

In general, iepurele de casa cantareste intre 1,5-4 kg, cu variati in functie de rasa.

Din punct de vedere al comportamentului , iepurii de casa sunt animale deosebit de fricoase si sperioase, cu reactii foarte puternice.

iepuri-de-casa-5 iepuri-de-casa-6

Acest comportament este explicabil prin faptul ca domesticirea sa a avut loc relativ recent fata de celelalte specii domestice cunoscute.

Reactioneaza imediat, chiar violent fata de prezenta altor animale, la zgomote puternice si necunoscute. In urma fricii determinate de diferiti factori stresanti, femelele isi pot devora puii. Toate modificarile de mediu pot constitui factori stresanti declansatori ai multor entitati patologice.

In general, sunt animale sociabile, atasandu-se rapid de persoanele care-i ingrijesc, manifestand, insa, frica fata de persoanele straine.

In grup, nu se instaleaza o ierarhie sociala vizibila intre ei, fiind animale gregare.

Mirosul are un rol important in viata sociala a iepurelui. Iepurii isi marcheaza teritoriul cu secretii ale glandelor odorante de la nivelul barbiei si a regiunii anale.

Sunt animale vivace, jucause, dar aveti grija ca le place sa roada orice. Iepurasii rod obiectele din jur atat pentru tocirea dentitiei, cat si pentru investigarea mediului de viata.

Sunt animale erbivore, putin pretentioase. Un iepure sanatos este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii sunt clari, sticlosi, iar zona anala este curata, fara resturi de materii fecale.

Speranta medie de viata a iepurelui de casa este de 10-11 ani.

iepuri-de-casa-7