Fatarea la Iepurii Domestici

Fatarea la Iepuri

REGULI DE URMAT INAINTE DE FATARE :

  • Dupa circa 26 de zile de la monta, deci cu 4 zile inainte de fatare, vom efectua pregatirea cuibului ,efectuand curatarea sa si introducerea de paie curate si uscate (sau fan).
  • Cu 2-3 zile inainte de fatare vom recurge la restrictionarea furajera a mamei (diminuarea progresiva a hranei oferite) pentru a-i usura fatarea si a preveni aparitia mamitei.

fatarea-la-iepuriDupa o gestatie de 30-31 de zile , iepuroaica va da nastere in mod obisnuit la 2-12 pui .

Momentul apropiatei fatari este semnalat de iepuroaica prin smulgerea parului de pe abdomen si amenajarea cuibului.

Fatarea are loc de obicei noaptea , dureaza 15-25 de minute si se realizeaza usor.

Puii se nasc cu ochii inchisi si fara par. La nastere puii cantaresc fiecare intre 50-70 de grame. Pentru a-i proteja termic,iepuroaica ii acopera cu parul smuls de pe abdomen.

pui-de-iepure    puii-de-iepure-in-puf

La 24 de ore de la fatare, trebuie sa controlam cuibul .

iepuroaica-se-smulge-cuib-iepuri    cuib-iepuri

Cu aceasta ocazie se numara puii , se observa viabilitatea acestora si se inlatura puii morti.

Controlul cuibului se va efectua dupa ce vom muta iepuroaica in alta cusca si numai dupa ce ne vom spala pe maini cu un sapun fara miros (eventual putem folosi manusi din plastic).

Aceasta precautie este obligatorie intrucat iepuroaica isi recunoaste puii dupa miros si ,daca apar modificari de miros, exista posibilitatea sa refuze sa ii mai alapteze.

Asa arata puii de iepure la varsta de 11 zile. Au inca pleoapele lipite .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  pui-iepuri-doua-saptamani

Ce trebuie sa urmarim atunci cand observam cuibul :

Puii sanatosi sunt calzi, prezinta miscari vioaie si tendinta permanenta de a se hrani , pe cand cei cu probleme sunt mai reci , cu mobilitate slaba si pielea usor cutata.

la-cate-zile-deschid-ochii-puii-de-iepuri

Atunci cand puii nou-nascuti scancesc tare si se misca in permanenta , inseamna ca ori le este frig,ori le este foame , situatie in care trebuie intervenit rapid asupra factorilor deficitari.

poze-pui-iepuri

In primele zile dupa fatare controlul cuibului se va face de mai multe ori pe zi ( printr-o privire aruncata asupra cuibului , observand daca totul este OK ).

iepurasi-mici-iepuri

Este absolut necesar ca in crescatorie sa se asigure liniste (latratul cainilor constituie factor perturbator) si sa se impiedice accesul rozatoarelor in vecinatatea iepurilor , pentru a se preintampina consumarea puilor de catre mama.

poze-cu-iepuri

Aceasta pornire canibala a iepurelui de casa este o reminescenta a instinctului de conservare mostenit de la forma salbatica a speciei. Canibalismul la iepuri mai poate fi determinat de carente alimentare in perioada de gestatie precum si de absenta apei imediat dupa fatare.