Evacuarea Dejectiilor Iepurilor – Un factor de igiena decisiv

Curatenia in custi si evacuarea dejectiilor iepurilor

Evacuarea dejectiilor din custi si adaposturi trebuie efectuata macar o data la 3 zile.

curatenie-la-iepuri

E adevarat, iepurele este un animal foarte curat si acorda o atentie deosebita impartirii locuintei sale in spatiu de odihna si spatiu pentru efectuarea necesitatilor.

El nu va amesteca niciodata rolurile celor doua spatii atat timp cat este sanatos.

Zgomotele efectuate de crescator pentru curatirea custii nu constituie factor de stress pentru iepuri (iepurii se obisnuiesc repede cu ingrijitorul. Este bine chiar sa purtam aceleasi haine cand intram in crescatorie.)

gunoi-de-la-iepuri

Curatenia podelei va fi efectuata mai usor daca vom muta temporar iepurasul intr-o cusca ambulanta, altfel riscam sa il ranim sau lovim involuntar (mai ales iepuroii sunt foarte nervosi).

cum-sa-faci-curatenie-la-iepuriPentru efectuarea curateniei este suficient sa avem o matura mica , un raclet ( putem folosi si o grebla sau o sapa cu coada mai scurta) si o galeata plina cu rumegus.

Dupa raclarea (razuirea) dejectiilor, vom matura cu atentie toata cusca iar la sfarsit vom imprastia un strat subtire de rumegus peste zona umeda a dejectiilor.

Gunoiul obtinut de la iepuri este un ingrasamant foarte bun, dar nu trebuie folosit decat dupa ce a dospit 5-6 luni ( altfel arde solul si cultura, fiind acid).

Este ideal ca macar o data la doua saptamani sa stropim pardoseala si peretii custii cu var stins

var-pasta-stropit-custi-iepuri

Vom face asta pentru a elimina microbii ( metoda chimica la care vom utiliza o solutie de var de 3-5 % ).

Pentru aceasta ne este necesara o matura sau o bidinea.

In cazul in care efectuam curatenia intr-o cusca in care stim sau banuim ca a locuit un iepure bolnav, inainte de a stropi cu solutia de var este necesar sa flambam (daca avem o lampa cu benzina sau un arzator conectat la butelie, din acela folosit pentru parlit porcul) interiorul custii pentru a elimina termic majoritatea microbilor ( acesta este metoda termica).

arzator-flambare-custi-iepuri

Repet: Daca aveti custi din lemn, intai flambati si dupa aceea stropiti cu var.

Atentie: flambarea se face in spatii deschise si cu respectarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor.

Nu ne vom apuca sa flambam o cusca aflata intr-un adapost plin cu baloti cu paie.