Cum sa scapi de SOBOLANI ?

cum-sa-scapi-de-sobolaniAveti probleme cu sobolanii ?

Intrebarea ” Cum sa scapi de sobolani ? ” apare cel mai des in cursul primaverii, cand acestia incep sa se inmulteasca exploziv (datorita conditiilor favorabile de hrana si temperatura).

Dar inainte de a afla cum sa scapam de sobolani trebuie “sa facem cunostinta” cu acestia.

Prin termenul de SOBOLAN intelegem oricare dintre cele 56 de specii de rozatoare mici, omnivore, apartinand genului Rattus.

In zona oraselor ( zona urbana ) problemele de deratizare sunt ridicate de catre:

 • SOBOLANUL NEGRU DE CASA (numit astfel datorita culorii predominante)
 • SOBOLANUL DE CASA CENUSIU,
 • iar in zona rurala ( la tara ) de catre SOBOLANUL DE CAMP , de culoare maro.

Sobolanii sunt foarte adaptabili la aproape orice conditie de mediu, fiind locuitorii nevazuti ai tuturor asezarilor omenesti.

Acolo unde apare omul, va aparea in scurt timp si sobolanul ( gata sa se hraneasca cu gunoaiele pe care oamenii le arunca ).

Sobolanii pot patrunde oriunde mai ales pentru ca dintii lor sunt foarte puternici si pot roade chiar si materialele dure precum betonul.

Acest lucru este ingrijorator mai ales pentru ca sobolanii ( sau guzganii, cum sunt numiti in popor ) sunt purtatorii unor boli extrem de periculoase ( cum ar fi ciuma, febra muscaturii de sobolan ,turbarea , melioidoza si multe altele).sobolanul-negru-de-casa

SOBOLANUL NEGRU DE CASA

 • Are lungimea corpului de 24 cm, iar coada de 24-28 cm. Coade este alcatuita din 200 – 260 inele solzoase. Greutatea medie este de 250 g.
 • Botul este ascutit, vibrizele lungi, ochii si urechile mari.
 • Culoarea blanii este cafenie-negricioasa pe partea dor¬sala si cenusie-negricioasa pe cea ventrala, fara ca intre cele doua zone sa existe o linie de demarcatie.

Sobolanul negru de casa este intilnit mai des in sudul Romaniei. Se stabileste pe linga locuinte, silozuri, depozite de seminte si fructe.

Este omnivor, dar hrana vegetala predomina. Consuma in primul rind cereale, dar si larve, insecte adulte si vertebrate mici.

Femelele de sobolan negru fata de 3 – 4 ori pe an cate 7 – 9 pui.

Nu isi fac galerii, cuibul fiind adesea injghebat la suprafata solului sub gramezi de lemne, in magazii si depozite.
Sobolanul devine matur din punct de vedere sexual la virsta de 3 luni.

Este daunator prin cantitatile mari de cereale pe care le consuma si periculos prin germenii unor boli transmisibile la om si animale, pe care ii poarta.
Se mai numeste sobolan negru de casa, guzgan negru.

SOBOLAN DE CASA CENUSIU

Sobolanul cenusiu de casa

 • Este mai mare decit sobolanul negru si, spre deosebire de acesta, nu are coada mai lunga decit corpul. Astfel lungimea corpului este de 27 cm, iar a cozii de 18-20 cm.
 • Greutatea sobolanilor poate atinge 500 g
 • Pe spate blana are oculoare cenusie, iar pe abdomen alburie. Urechile sint scurte, lipsite de par pe fata interna si au virful rotund. Ochii sint mari si vibrizele lungi.

A aparut in Europa in anul 1732, punind repede stapinire pe un areal vast. La noi este raspindit in toata tara, mai putin in zona de munte.

Spre deosebire de precedentul, sobolanul de casa cenusiu este iubitor de locuri umede, fiind intilnit in grajduri, in beciuri, in gunoaie, instalatii de canalizare si pe malul apelor.

Nu se sfieste sa intre in apa, fiind un foarte bun inotator.

Este omnivor, mancand cereale, dar si cadavre.
Acest sobolan este foarte lacom si cand duce lipsa de hrana isi maninca proprii pui.
Femela fata de 4-5 ori pe an, cite 8-10 pui, care devin apti de reproducere la virsta de 3 luni.
Este deosebit de daunator prin pagubele pe care le produce si periculos ca purtator virtual al germenilor unor boli grave cum ar fi, ciuma, lepra, tifosul si turbarea.
Se mai numeste sobolan calator, intelegeti de ce :)

SOBOLANUL DE CAMP

sobolanul-de-campEste mult mai mic decit “ceilalti sobolani, corpul avind lungimea de 9-11 cm si coada de aceeasi dimensiune, fiind formata din 120-140 inele solzoase.

 • Greutatea ajunge la 250 g.
 • Urechile sint scurte dar vizibile si stau aplecate spre inapoi.
 • Botul este ascutit si vibrizele lungi.
 • Blana este de culoare roscata-cenusie pe partea dorsala si alba cenusie deschis pe partea ventrala, intre cele doua zone de culoare existind o linie clara de demarcatie.
 • Dorsal, are o dunga neagra longitudinala, care pleaca din crestet pina la radacina cozii. Aceasta dunga este caracteristica.
 • Este raspindit in toata Romania, inclusiv in Delta Dunarii, dar nu a fost identificat la munte.
 • Traieste in cimpul cultivat, lizierele de paduri.

Sobolanul de camp poate fi intilnit in hambare, grajduri, magazii si depozite, mai ales in timpul iernii si isi desfasoara activitatea mai mult in timpul noptii.
Sapa galerii nu prea adinci, care au incaperi pentru cuib si pentru depozitarea hranei.

Consuma cereale, diferite seminte si insecte.
Se imperecheaza de 3-4 ori pe an din luna aprilie pina in luna septembrie, avind 4-8 pui la fiecare fatare.

Este daunator nu atat prin ceea ce mananca (cantitatea) cat prin mizeria pe care o lasa in urma lui in furaje si nutreturi.
Figureaza pe lista de hrana a multor rapitoare de zi si de noapte.

COMPORTAMENTUL SOBOLANILOR

comportamentul-sobolanilorSobolanul este un animal foarte social, adaptabil si inteligent.

El este activ in principal noaptea, dar unii sobolani pot fi activi uneori si pe timpul zilei.

Sobolanul traieste in grupuri care pot ajunge si la 50 -250 de indivizi, grupuri care in general sunt formate dintr-un mascul si mai multe femele, animale tinere si pui.

Cei ce apartin unui anumit grup se recunosc dupa un miros specific grupului respectiv.

Membrii aceluiasi grup (sau familie) manifesta un comportament teritorial foarte puternic.

Sobolanii ce nu apartin grupului, sunt fara exceptii alungati sau omorati (iar canibalismul este posibil).

Experientele individuale ale unor sobolani pot fi impartasite pe diverse cai mai departe celorlalti membri ( ceea ce denota o inteligenta foarte dezvoltata ).

CUM SA SCAPI DE SOBOLANI ?

Buna intrebare. In general, sunt recomandate aceleasi masuri de combatere ca si la soarecele de casa.

Trebuie, fireste, luat in considerare faptul ca sobolanii sunt mult mai inteligenti si mai capabili de a invata din experienta decat soarecii de casa, de aceea ei invata rapid cum sa evite obiectele folosite in combaterea lor.

Astfel dupa scurt timp, sobolanii invata cum sa evite capcanele. Din cauza aceasta, combaterea sobolanilor ar trebui efectuata de catre o firma profesionista de deratizare.

In afara de firma de deratizare, exista si alte metode de a scapa de sobolani si le vom enumera mai jos:

Prezenta unei pisici in locul unde au aparut sobolanii

cum-sa-scapi-de-sobolani-2

Aceasta metoda este consacrata in combaterea tuturor rozatoarelor si a fost descoperita de mai bine de 5.000 de ani de catre egipteni.

Prezenta unei pisici in gospodarie combate intr-o mare masura existenta sobolanilor pe doua cai :

– Pisicile vaneaza puii de sobolan ( desi de obicei nu ii mananca, ci doar ii omoara ), ceea ce tine sub control natalitatea exploziva a sobolanilor.

– Mirosul de urina de pisica este un puternic semnal de alarma pentru sobolani si ii face sa ocoleasca zona ” pisiceasca” sau chiar sa plece cu totul din zona.

Capcanele mecanice cu arc pentru sobolani

capcana-pentru-sobolani

Pe cale mecanica, combaterea sobolanilor poate fi realizata cu ajutorul capcanelor pe baza de arcuri (capcane speciale pentru sobolani, diferite ca marime fata de cele pentru soareci ), care trebuie amplasate in pozitii strategice, cum ar fi : in dreptul intrarilor in ascunzatori sau de-a lungul rutelor de deplasare.

Drept momeala se pune in capcana o bucata mica dintr-un aliment (de exemplu branza, salam).

Capcanele anti sobolan trebuie controlate in mod regulat, iar sobolanii morti trebuie indepartati, deoarece acestia pot deveni locuri de inmultire pentru muste si alte insecte.

Otrava pentru sobolani

otrava-pentru-sobolani-racumin

Metoda otravirii sobolanilor implica diverse substante chimice pe care le puteti gasi in orice farmacie veterinara din tara ( pliculete sau pastile de culoare rosie/albastra , dulci si cu un continut bogat de otrava, sau boabe de grau otravite , din acelea date cu vopsea de culoare rosie ).

Exemplu de produs :

RACUMIN PASTE este un rodenticid formulat sub forma de pasta de culoare albastra, ambalat in pliculete de 10 g (100 g) ce sunt confectionate dintr–o hartie speciala, biodegradabila.

MOD DE ACTIUNE: RACUMIN PASTE contine 0,0375% COUMATETRALYL – o substanta activa din grupa anticoagulantelor care actioneaza prin blocarea mecanismelor de coagulare a sangelui din corpul animalului, provocandu–i acestuia o hemoragie generalizata, astfel incat animalul moare in intervalul de 3–8 zile de la ingerarea dozei letale.

Datorita continutului in grasimi vegetale si carbohidrate, acest produs manifesta o deosebita atractivitate fata de toate rozatoarele, garantand consumarea produsului chiar si in competitia cu alte surse de hrana. Este produs de Bayer, Germania

MOD DE APLICARE: Aceasta otrava pentru sobolani fi utilizat atat in mediul urban, cat si in mediul rural si industrial, atat in interior, cat si in exterior, chiar si in zonele cu umiditate crescuta, cum ar fi: reteaua de canalizare, fabrici de nutreturi combinate etc.

Dezavantajele metodei de otravire a sobolanilor :

– Daca sobolanii mor in locuri greu accesibile, ei vor emana un miros greu de suportat in toata zona inconjuratoare si se poate ajunge in situatia in care sa scoateti podelele de la casa, grajd s.a.

– Pisicile pot manca sobolani otraviti si pot fi afectate indirect.

Lipici pentru sobolani

lipici-pentru-sobolani

Lipiciul ( o substanta adeziva speciala ) contra rozatoarelor este comercializat in farmaciile veterinare, dar si in alte locuri.

Metoda este simpla : Se goleste in mod uniform lipiciul din tub in zona de actiune a sobolanilor ( pe langa pereti, in apropierea intrarii in cuib si in locurile unde i-ati vazut ).

In momentul in care un sobolan trece peste lipici, el ramane fixat acolo si incepe sa chitcaie avertizandu-i sonor pe toti ceilalti sobolani.

In acest mod exista posibilitatea reala ca restul grupului sa paraseasca zona si sa nu mai revina.

Dezavantaj : Lipiciul poate imobiliza si pisicile, daca acestea au acces la zona respectiva.

Aparate cu ultrasunete anti sobolani

ultrasunete-sobolani

Metoda cu ultrasunete uneori functioneaza, alteori nu ( in functie de intinderea zonei infestate si de numarul de sobolani existenti in gospodarie ).

Cum actioneaza ? Ultrasunetele puternice emise intermitent, deranjeaza sobolanii afectandu-le sistemul nervos si alungandu-i din raza de actiune a emitatoarelor definitiv.

Dispozitivele acopera pana la 500 mp in interior si 100 mp in exterior. Aparatele se alimenteaza la priza sau cu baterii.

Informatie importanta :

Una din masurile cele mai importante de prevenire a aparitiei sobolanilor pe langa casa dumneavoastra este sa NU depozitati in apropiere gunoi menajer ( nici macar pentru timp scurt ).

De asemenea, furajele pentru animale ( boabe, graunte ) trebuie sa fie ferite de accesul sobolanilor ( exemplu: pastrarea graului in recipiente metalice inchise sau inchiderea porumbului in custi din sarma cu ochiuri mici).

Succes in combaterea sobolanilor !

Acest articol v-a fost de ajutor ? Anuntati un prieten.