Cum sa dresezi un iepure – reguli si sfaturi

Ce poate fi mai simpatic decat un iepuras de companie? Un iepuras de companie bine dresat !

Dar pot fi dresati iepurii ?

cum-sa-dresezi-un-iepure Iepurii sunt animale foarte inteligente, sociabile si pot fi dresati destul de usor prin oferirea de stimulente. Din pacate, oamenii nu reusesc sa isi dreseze iepurasii pentru ca, fie adopta metode gresite, fie nu aloca suficient timp pentru asta.

Vrei sa construiesti o relatie mai buna cu iepurasul tau ? Iata cum poti sa reusesti :

iepuri-draguti-de-apartament1. Intreaba-te intai si intai ce anume l-ar putea motiva pe iepurele tau. Spre deosebire de caini, iepurii nu sunt in motivati in mod special spre dresaj. Asta inseamna ca daca veti striga la el si il veti certa nu veti obtine mare lucru. ( Dresorii consacrati spun de altfel ca tipetele si comportamentul agresiv sunt contraproductive chiar si la caini.)
Iepurasii sunt gata oricand sa raspunda la stimulii externi, dar trebuie sa alegeti exact acei stimuli care sa ii motiveze pozitiv.

2. Dedicati mai mult timp animalului dumneavoastra.
Pentru a obtine rezultate bune cu iepurasul, ar trebui sa petreceti cu el cel putin 30 de minute pe zi. Poate ca vi se pare prea mult timp, dar pe termen lung veti vedea ca nu e un timp pierdut.
Nu va faceti griji : pentru aparitia primelor rezultate nu e nevoie de mai mult de o saptamana sau doua. De fapt, este posibil sa observati rezultate pozitive chiar din prima zi.

dresaj-iepuri3. Este foarte important sa aflati dinainte care sunt alimentele preferate ale iepurasului dumneavoastra.
Aceasta alegere va fi facuta in baza observatiilor comportamentului alimentar al companionului vostru.

4. Trebuie sa stiti dinainte ce anume doriti sa il invatati si apoi sa actionati in sensul respectiv.

5. Formati-i iepurelui dispozitia necesara pentru antrenamente. De exemplu, daca el este obisnuit sa fie dresat intr-un anumit loc ( langa canapea ), nu schimbati locul des.

6. Recompensati-l imediat ce a reusit. Daca vreti sa obtineti rezultate bune, va trebui sa ii formati reflexul acela ( numit Pavlovian) din care animalul sa inteleaga instinctiv ca dupa fiecare miscare executata bine va primi cate ceva bun.
Cand vine la dumneavoastra, mangaiati-l. Faceti in asa fel incat sa constientizeze motivul pentru care primeste bucatelele de mancare sau mangaierile.

poze-iepuri-de-companie7. Folositi totdeauna aceleasi comenzi. Daca folositi sinonime, iepurele nu va intelege ce anume ii cereti. Animalul e invatat sa recunoasca anumite cuvinte si sa le asocieze cu anumite cerinte si miscari.

8. Continuati sa ii dati mancarea preferata pana cand invata sa execute corect miscarile comandate. Chiar daca incercati sa il invatati comenzi noi, nu ignorati sa il recompensati.
Trebuie sa transpuneti iepurasul in starea psihica de confort pentru a obtine rezultate frumoase.

9. Dezobisnuiti-l incetul cu incetul de a mai primi mancare dupa fiecare miscare executata corect. Dati-i o recompensa o data la 3 miscari corecte, apoi o data la 6 miscari ( asta se face in timp ).
Obisnuiti-l cu recompense de alta natura ( laude, jucarii, mangaieri ).
Folositi totusi si mancare uneori ca sa ii pastrati comportamentul invatat.

10.Repetati din cand in cand si miscarile mai vechi pentru ca altfel iepurasul le poate uita.
De tinut minte :dresajul-iepurilor-de-companie

– Iepurasul trebuie sa simta ca il respectati si il iubiti pentru a avea dispozitie pentru antrenamente.
– Petreceti minim 30 de minute pe zi cu el.
– Mangaiati-l.
– Nu tipati niciodata la el.
– Fiti siguri totusi ca stie “cine este seful”. Exista sanse mari sa incerce sa fie el ( sa incerce sa muste, de ex.)
– Respectati-l. Nu il fortati sa faca miscari pe care nu le doreste si ii displac. Daca va zgarie sau incearca sa va muste, este clar ca ii displace ceva.
– NICIODATA sa nu il loviti.

Sursa traducere: www.wikihow.com

iepurasi-de-apartament-dresaj