Cresterea Semi-Intensiva a Iepurilor – Tipuri de Custi

Sistemul de intretinere semiintensiv este cel mai utilizat de cunicultorii din Romania. Acest sistem de intretinere este tot un sistem de tip familial, fiind folosit pe o scara larga in tara noastra.

tipuri-modele-de-custi-pentru-iepuri-1

Ce tipuri de custi pentru iepuri utilizeaza acest sistem ?

Sistemul consta in cresterea iepurilor in custi individuale sau grupate in “baterii” dispuse pe unul sau mai multe nivele (simple sau etajate).

Custile pot fi amplasate direct sub cerul liber ,sub copertine, in soproane sau in alte genuri de adaposturi existente in curtea gospodariei.

De-a lungul timpului, cunicultorii au creeat si perfectionat o mare varietate de custi pentru iepuri.

tipuri-modele-de-custi-pentru-iepuri-2

Acestea cuprind o paleta larga de forme si dimensiuni si pot fi confectionate din lemn, plasa de sarma, tabla, mase plastice iar pentru acoperire se folosesc , cartonul asfaltat, tigla, foi de azbociment ,tabla s.a.m.d.

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o cusca :

tipuri-modele-de-custi-pentru-iepuri-3

– sa protejeze iepurii impotriva intemperiilor (ploi, zapezi, vanturi, frig )
– sa nu permita accesul altor animale in cusca (pasari, rozatoare, diverse animale de prada )
– sa nu permita evadarea iepurilor din cusca (inclusiv a puilor)
– sa asigure un loc confortabil de odihna (deci vom evita materialele reci)
– sa asigure suficient spatiu de miscare pentru locatari
– sa fie prevazute cu utilajele absolut necesare pentru furajare si adapare si evacuare a dejectiilor
– sa asigure conditii optime de zooigiena (sa nu se imbibe cu urina, sa fie usor de curatat si dezinfectat)
– sa fie construite din materiale ieftine, durabile si usor de procurat
– custile in care cazam iepuroaicele gestante sa fie prevazute cu cuiburi de maternitate

In poza de mai jos puteti observa cum arata clemele si clestii pentru asamblat plase

cleme-clesti-custi-iepuri

La construirea custilor pentru iepuri trebuie sa avem in vedere ca adancimea acestora (distanta de la portita de acces pana la peretele din spate) sa nu depaseasca 50 de centimetrii . In caz contrar , vom intampina dificultati in prinderea iepurelui sau curatarea custii.

Bateriile multietajate pentru iepuri care au pardoseala de tip gratar trebuie dotate cu tavita de colectare a dejectiilor sub fiecare nivel ( dispusa intr-un unghi de 30-40 de grade pentru a permite scurgerea dejectiilor spre spatele custii).

Partile componente ale unei custi pentru iepuri sunt :

Pardoseala Custii

Pardoseala trebuie sa ii permita iepurelui sa se odihneasca si sa se plimbe . De aceea, ii vom asigura cate 1.000 centrimetrii patrati pentru fiecare kilogram de greutate vie.

custi-iepuri-2custi-iepuri-3
De exemplu, un iepuroi de 5 kilograme va necesita o pardoseala in suprafata de 5.000 de cm.p. adica cu dimensiuni de 0,5 metrii latime si 1 metru lungime.

Pardoseala poate fi :

COMPACTA (confectionata din lemn de esenta moale, motiv pentru care este si cea mai calduroasa). Pentru a nu se imbiba cu urina, trebuie sa ii asiguram un asternut din paie,rumegus sau talas.
TIP GRATAR ( din sipci din lemn dispuse paralel, avand distanta de 2 cm intre ele pentru a facilita scurgerea dejectiilor)
MIXTA ( o combinatie intre cele doua prezentate anterior). La acest tip de pardoseala iepurele se va odihni pe suprafata compacta (40-50 % din suprafata custii) si isi va face necesitatile in cealalta parte.
METALICA Acest tip de pardoseala poate fi realizata din plasa de sarma sudata prin puncte ( avand ochiuri de 20 x 20 mm ) sau din vergele metalice dispuse la 20-25 mm intre ele.

tipuri-modele-de-custi-pentru-iepuri-5

Fata custii

Aceasta este reprezentata de un perete format dintr-o carcasa de lemn sau metal pe care este fixata plasa de sarma sau vergele metalice la care vom fixa in balamale o usa de acces ( o portita).

Pe fata custii mai putem fixa accesorii precum : jgheabul pentru fibroase si suculente , hranitorul pentru concentrate si o adapatoare cu apa.

Peretii laterali

Pot fi confectionati din diverse materiale (lemn, plasa de sarma, tabla) si pot avea diverse accesorii pentru hranire si adapare.

Spatele custii

Va fi confectionat totdeauna din perete plin (lemn,tabla sau material plastic) pentru a impiedica producerea curentilor de aer .

Iepurii sunt foarte sensibili la curentii de aer, putandu-se imbolnavi cu usurinta.

Plafonul custii

Daca tinem cusca in spatiile inchise, plafonul poate fi confectionat din orice material avem la indemana.

In cazul cresterii iepurilor in custi dispuse in curte , sub cerul liber, plafonul va fi confectionat din materiale pline, rezistente la umezeala si va avea o panta de 40-45 de grade spre partea din spate (pentru scurgerea precipitatiilor).

Marginea plafonului va depasi cu 10-20 de cm marginile custii ( impiedicand patrunderea precipitatiilor si a razelor solare intense).

hranitor-iepuri-jgheabAccesorii folosite la custile iepurilor :

Hranitorul pentru nutreturi concentrate sau granulate

adapatori-custi-iepuriAsa cum ii spune si denumirea, serveste la administrarea economica a hranei granulate punand iepurele in imposibilitate de a imprastia hrana prin scurmare cu labutele din fata.

Jgheabul pentru nutreturi de volum

Serveste la administrarea economica si igienica a fanului si furajului verde.

Acest jgheab este atasat de obicei in partea exterioara a custii, dar poate fi pus si in interior.adapatoare-iepuri

Adapatorile

Servesc la administrarea apei si pot fi confectionate din materiale precum tabla, ceramica, sticla.

O adapatoare des utilizata poate fi o sticla plina cu apa pe care o fixam cu gura in jos intr-un recipient din tabla.

Gura sticlei va fi fixata la aproximativ 2-3 centimetrii distanta de fundul recipientului. In acest mod, apa din sticla se va goli pe masura ce iepurele bea apa din tavita.

Adaparea la nivel constant (folosita in microfermele de iepuri si cresterea industrializata) consta in faptul ca de la un rezervor central de apa vor fi duse conducte de alimentare spre vasele de adapare din fiecare cusca.

Rezervorul central si vasele de adapare vor fi dispuse la acelasi nivel, ceea ce va conduce la existenta in permanenta a apei in fiecare vas de adapare (principiul vaselor comunicante intalnit in scoala la lectiile de fizica fluidelor).

Rezervorul central este prevazut si cu un “plutitor” care va permite ( la fel ca la vasul de expansiune intalnit in orice toaleta) intrarea apei proaspete in rezervor pe masura ce iepurii consuma apa ( vezi schema de mai jos)

adapator-iepuri-nivel-constant

Cuibul de fatare ( o componenta foarte importanta a oricarei custi de fatare )

Cuib de Fatare pentru Iepuri

Are aspectul unei ladite. Trebuie aplasat in interiorul custii, pe un perete lateral.

Este construit , in general, din lemn si are un orificiu circular sau patrat in care intra si iese iepuroaica pentru a alapta puii.

cuib-de-fatare-iepuri

Plafoniepuri-cuib-de-fatareul cuibului de fatare este mobil (o usa de vizitare fixata cu 2 balamale) ceea ce permite crescatorului verificarea zilnica a evolutiei cresterii puilor.

Cuibul de fatare se introduce in cusca iepuroaicei gestante cam cu 4 – 5 zile inainte de fatare.

In acest scop, vom introduce in interior un strat de paie gros de 5 cm care va fi scos ulterior,cand puii vor implini 21 de zile de la fatare si vor incepe sa consume hrana solida ).