Cresterea INTENSIVA a Iepurilor – Tipuri de Custi

Sistemul de intretinere intensiv (microfermele de iepuri)

Spre deosebire de primele doua sisteme care aveau ca scop exclusiv umplerea congelatorului familiei cu carne , acest sistem intensiv de crestere se adreseaza iubitorilor de iepuri care urmaresc si obtinerea de profituri banesti de pe urma urecheatilor.

Intensivizarea cresterii iepurilor nu presupune marirea dimensiunilor adaposturilor, ci obtinerea unei productii ridicate de carne / metru patrat in spatiile deja existente.

Mai simplu spus, cresterea intensiva a iepurilor inseamna obtinerea de profit financiar lunar

Eficienta economica = Venituri TOTALE minus Cheltuieli TOTALE

tipuri-modele-de-custi-ferme-iepuri-1

Acest sistem presupune hale de crestere cu tehnologie riguroasa ( adica microclimat dirijat, furaj granulat,reproducatori de valoare, si altele).

Tocmai de aceea , fermierii care vor sa creasca iepuri trebuie sa acorde o importanta capitala constructiei si dispunerii custilor in adaposturi.

Custi folosite in fermele de iepuri

a) Custi etajate ( acestea sunt folosite mai rar in microferme)

Custile etajate reprezinta baterii la care custile individuale sunt dispuse pe 2 nivele (uneori chiar 3).

Sub fiecare nivel exista tavite de colectare a dejectiilor. Hranirea si adaparea iepurilor se poate face semiautomat.

tipuri-modele-de-custi-ferme-iepuri-2

Avantaje:

– spatiul disponibil in adapost este folosit la maxim.

Dezavantaje :

  • iluminatul fiecarei custi nu este uniform, datorita etajarii;
  • exista o suprafata mare de evaporare a urinei pe multiplele tavite de colectare, ceea ce conduce la o umiditate mare in adapost si la imbolnaviri;
  • observare tuturor iepurilor se face cu dificultate.

tipuri-modele-de-custi-ferme-iepuri-3 tipuri-modele-de-custi-ferme-iepuri-4

b) Custi pentru iepuri pe un singur nivel, numite si flat-deck (utilizarea lor este considerata la ora actuala cea mai profitabila)

Aceste custi sunt confectionate din panouri de sarma zincata (sudate prin puncte, cu ochiuri de 20×20 mm), acestea fiind asamblate intre ele prin cleme din tabla care se inchid cu un cleste special.

tipuri-modele-de-custi-ferme-iepuri-5

Fiecare cusca are sistem separat de hrana si adapare.

Custile sunt pozitionate cu ajutorul unor suporti metalici peste fose de adancime (fosa = un sant betonat, adanc de aproximativ 1 – 1,5 m ,lat de 1,5 – 2 m si intins pe toata lungimea adapostului) in care se colectioneaza de-a lungul unui an toate dejectiile rezultate.

Gunoiul adunat in fose fermenteaza mai repede datorita faptului ca fundul santului este betonat si nu permite scurgerea lichidelor in sol ,rezultand un excelent ingrasamant natural.

Temperaturi datorate fermentatiei gunoiului mentin o temperatura optima pentru iepurii din adapost.

Datorita umezelii si temperaturii ce se formeaza, adaposturile in care sunt situate custile necesita ventilatie.

Aceasta ventilatie se realizeaza printr-o gura libera de intrare a aerului (prevazuta cu sita impotriva insectelor) si o gura de evacuare (prevazuta cu ventilator electric si sita).

Dar despre microclimat si indepartarea dejectiilor , vom discuta mai tarziu, la pagina privind igiena efectivelor de iepuri.

gunoi-ferma-iepuri ventilatie-ferma-iepuri

Avantajele custilor pentru iepuri pe un singur nivel:

  • iluminat uniform in fiecare cusca;
  • crescatorul poate observa cu usurinta efectivele;
  • operatiunile de hranire,adapare,evacuare dejectii necesita un efort minim;

Indiferent daca folosim custi etajate sau nu, in orice crescatorie vor exista custi individuale (pentru iepuroii de prasila, iepuroaicele gestante sau exemplarele aflate in carantina) precum si custi comune (in care se vor caza cate 6-8 sau 3-5 exemplare tinere/cusca in functie de varsta, sex si volum corporal).

In nici un caz nu vom tine impreuna iepuroii dupa implinirea a 90 de zile intrucat acestia vor incepe sa se bata si se pot castra intre ei.