Cresterea Extensiva a Iepurilor – Custi pentru Iepuri

Cresterea Extensiva a Iepurilor

Sistemelor de intretinere a iepurilor de casa pot fi diferentiate si clasificate luand in considerare densitatea iepurilor pe unitatea de suprafata, ritmul de reproductie, tipul de custi pentru iepuri, tipul de hranire, etc.

Sistemul de crestere a iepurilor extensiv (semilibertate)

Sistemul de intretinere extensiv  este un sistem de crestere de tip familial. Este foarte vechi ( a fost practicat inca din istoria antica ).

cresterea-iepurilor-sfaturi

El solicita un volum mic de munca deoarece hranirea animalelor se face cu resursele vegetale din flora spontana (pe care iepurii le au la indemana , adica le pasc direct de la sursa) iar pentru perioada rece se procedeaza la hraniri suplimentare cu fibroase si suculente .

In acest sistem, iepurii sunt crescuti in adaposturi simple (soproane, grajduri) sau pur si simplu sub cerul liber.

Reproducerea iepurilor nu este dirijata in nici un fel.

cresterea-iepurilor-in-semi-libertate-tarcuri

Dezavantajul este ca acest gen de crestere expune efectivul la intemperii (ploaie,ninsoare) iar prevenirea si controlul bolilor sunt foarte reduse.

Cresterea extensiva se realizeaza in 2 modalitati :

Cresterea iepurilor in tarcuri

Iepurii cresc intr-un tarc (confectionat din plasa sau scanduri) in sprafata de 50 – 60 de metrii patrati si au posibilitatea de a se adaposti intr-un sopron.

cresterea-iepurilor-la-sol

In afara de iarba care creste in interiorul tarcului, iepurii mai primesc si suplimente de masa verde, fan , paie , coceni, suculente si concentrate.

Acest sistem foloseste cu un randament mic suprafete intinse de teren, motiv pentru care nu este recomandabil pentru cresterea de efective mari.

Putem creste in acest mod un efectiv de pana la 50 de capete maxim.

Cresterea iepurilor la sol

metode-cresterea-iepurilor

Se realizeaza in grajduri sau soproane cu pardoseala din pamant si compartimentate. In fiecare compartiment vom caza cate 7 – 9 iepuroaice si un iepuroi (sistem”harem”).

Pentru fiecare iepuroaica si puii ei va trebui sa repartizam cam 10-15 metri patrati.

In aceste conditii , iepuroaicele gestante isi sapa cuiburi subterane in care vor fata si vor creste puietul.

Dupa iesirea din cuibul subteran, puii se obisnuiesc repede cu hrana folosita de adulti.

In cadrul acestui gen de crestere ,vom obtine anual de la fiecare iepuroaica urmasi care cantaresc in total 40 – 50 de kilograme masa vie.

cresterea-iepurilor-sisteme-metode