Cat traieste un iepure ? Determinarea Varstei la Iepurii de Casa

poze-iepuri

Cat traieste un iepure ?

cat-traieste-un-iepure-varsta-iepurilorVarsta maxima a iepurilor este de 12-15 ani (conform marturiilor celor care au avut iepuri de companie).

Atunci cand dorim sa cumparam un iepure de la piata sau de la crescatori, trebuie sa stim cum aflam varsta iepurilor, ca sa nu fim pacaliti.

Criteriile orientative pentru stabilirea varstei iepurilor de casa sunt mai putin concludente fata de cele existente la alte specii. Ghidandu-ne dupa dinti si alte semne, aceste criterii satisfac, totusi, cerintele.

Aprecierea varstei iepurilor dupa dinti

Schimbarea dintilor de lapte (caduci) cu dinti permanenti se face timpuriu. Dintii caduci (schimbatori) sunt numai cei 2 incisivi superiori secundari si premolari ; ei sunt de culoare mai deschisa decat dintii permanenti.

Dupa cateva zile de la nastere, la iepuri apar incisivii care-i inlocuiesc pe cei caduci. La aceasta varsta sunt 6 incisivi superiori asezati pe 3 randuri, spate in spate, cei din urma asteptand caderea celor din mijloc, pentru a le lua locul.

La varsta de 18 zile apar premolarii permanenti care-i imping si le iau locul celor caduci: 3 superiori si 2 inferiori, de fiecare maxilar.

La 20 de zile iepurilor le ies molarii: 3 superiori si 3 inferiori pe fiecare maxilar, care la 30 de zile ajung la nivel.

La iepuri cresterea incisivilor principali are loc tot timpul vietii. Tocirea lor se face prin roaderea furajelor tari: graunte, ramuri, coaja copacilor sau unele obiecte din lemn. Forma suprafetei de tocire este ovala in tinerete si devine rotunda odata cu inaintarea in varsta.

Lungimea incisivilor creste, de asemenea, odata cu varsta.

Culoarea incisivilor se inchide pe masura ce trece timpul, fiind alb-galbuie la tineret si galbena inchis spre bruna la iepurii in varsta.

Santul median, care exista numai la incisivii superiori ,se adanceste odata cu inaintarea in varsta, largindu-se si umplandu-se cu tartru.

Curbura incisivilor, mai accentuata la cei 3 superiori, se destinde odata cu varsta, forma de arc de cerc devine ovala si apoi ascutita, cu un unghi de la an la an mai mic.

 

Aprecierea varstei iepurilor dupa alte indicii

Puii de iepure au la nastere pleoapele lipite, iar la 8-10 zile se dezlipesc si dupa aceea puii incep sa vada.

varsta-iepurilor-1La nastere sunt fara par, la 6 zile se observa cresterea parului, care la 3 saptamani acopera bine corpul.

Puii se hranesc timp de 3 saptamani numai cu lapte, dupa care ies din cuib si consuma nutret din hrana mamei.t

La 2 luni are loc prima naparlire.

La 3 luni apare instinctul genezic si la 4-5 luni sunt dezvoltate organele sexuale, la mascul testiculele migrand din cavitatea pelviana in scrotum.

Oasele lungi cresc pana la varsta de un an. In tot acest timp, distanta intre oasele lungi ale membrelor, in special la genunchi si graset, se percepe cu usurinta, permitand delimitarea capetelor cu degetul, ceea ce se face mai greu dupa aceasta varsta.

cat-traieste-un-iepure

Unghiile la iepurii tineri sunt scurte, subtiri, elastice si ascutite ; odata cu inaintarea in varsta se ingroasa si devin cornoase, tari, curbate si cu varful bont.

Culoarea unghiilor se inchide odata cu varsta, pe suprafata lor apar valuri circulare de corn, indicand perioadele de gestatie sau de hranire deficitara, asemenator cercurilor observate pe coarnele ovinelor sau taurinelor in situatii asemanatoare.

Toate aceste criterii privitoare la varsta iepurilor de casa sunt orientative.

Ele sunt influentate de furajarea folosita, modul de preparare a hranei, precum si de conditiile in care sunt crescuti.

cum-aflu-varsta-la-iepuri

In crescatoriile bine organizate, iepurii sunt individualizati (prin tatuaj la ureche sau cu crotalii numerotate), tinandu-se evidenta datei de nastere fiecaruia.

Consultand aceasta evidenta, putem sti cu exactitate varsta iepurilor de casa din crescatoria respectiva.

durata-de-viata-iepure-iepuri

Sursa: carti depre iepuri

Acest articol v-a fost oferit prin amabilitatea domnului cunicultor

IONUT CAMPEANU din Videle judetul Teleorman

( Crescator de iepuri rasa Urias German Gri )

Aflati mai multe informatii despre autor aici: http://ionutk.sunphoto.ro/