Anatomia Iepurilor de Casa – Informatii Generale

Anatomia Iepurilor de casa se deosebeste oarecum de anatomia celorlalte mamifere vegetariene datorita mediului de viata si conditiilor de hranire.

Iepurii nu au, in general, reactia “lupta sau fugi” ci au doar reactia “fugi” , realitate concretizata de poporul nostru in expresiile “Fricos ca un iepure” sau “Fuge ca un iepure“.

Scheletul Iepurilor iepurilor domestici arata asa:

scheletul-la-iepuri

Dupa cum se observa din imaginea de mai sus, picioarele iepurilor sunt foarte bine adaptate pentru a obtine o viteza mare intr-un timp scurt. Acest lucru il pastreaza in viata si il ajuta sa ajunga cat mai departe de pradatorii sai naturali (vulpea, lupul si multi altii).

dintii-la-iepuri

Iepurele are dintii intr-un permanent proces de crestere, motiv pentru care necesita hrana de cel putin doua ori pe zi.

Important de stiut:

Iepurii nu sunt rozatoare. Aceste animale cu urechi lungi nu fac parte din “Ordinul Rozatoare” .

Multa lume face confuzia asta pentru ca iepurii sunt vazuti mereu rozand cate ceva. De fapt, iepurii domestici fac parte dintr-un ordin numit Lagomorfe , familia Leporidae.

( Exemple de rozatoare: veverite, soareci, sobolani s.a.)

In ceea ce priveste dentitia iepurilor, aceasta este strict dependenta de nivelul calitativ al hranei.

Daca ii vom oferi nutreturi cu consistenta tare,prin care sa isi realizeze tocirea dintilor, problema este rezolvata. Daca ii vom oferi doar nutreturi de o consistenta slaba , dintii sai vor creste prea mult , ceea ce inseamna ca la un moment dat va fi pus in imposibilitate de a se mai hrani , de a mai putea sa mestece iar boala respectiva se numeste malocluzie .

Aparatul digestiv la iepuri

aparatul-digestiv-la-iepuriIn hranirea iepurilor de casa trebuie sa se tina cont de faptul ca musculatura stomacului sau este slab dezvoltata, cu exceptia orificiilor de intrare si iesire din stomac (cardia si pilor).

Iepurii nu pot vomita.

Musculatura puternica a intrarii in stomac (orificiul cardia) face practic imposibil actum vomitarii la iepure.

Aceasta particularitate devine mortala pentru iepure in cazul consumarii de nutreturi toxice (iepurele se va balona si va muri pentru ca nu poate sa vomite).

Alta informatie importanta este aceea ca musculatura puternica a iesirii din stomac (orificiul pilor) , face ca stomacul iepurelui sa nu se poata goli decat sub presiunea altor furaje ingerate .

Daca are ce manca permanent, este bine. Daca nu are, hrana din stomac va sta acolo si va incepe sa fermenteze, deci avem o problema.

Din acest motiv, iepurele consuma mici cantitati de furaje ( 1- 4 grame la un tain ) , dar aproape continuu. In 24 de ore , iepurele va consuma 70-80 de tainuri , durata fiecarui tain avand cam 1-2 minute.

Ritmicitatea ingerarii nutreturilor in aparatul digestiv va asigura iepurelui un bun tranzit gastrointestinal si o digestie normala.

Atentie : Un interval mai mare de 7-8 ore intre tainuri va produce iepurelui deranjamente gastrointestinale.

Tocmai de aceea este foarte important ca urechiatii sa aiba in permanenta la dispozitie furaje de buna calitate , in caz contrar vor aparea mortalitati mari.

Cecotrofia la iepuri

( sau reingestia crotinelor )

cecotrofia-la-iepuri

La neamul iepuresc , datorita constructiei tubului digestiv, cecotrofia constituie un act fiziologic normal si absolut necesar.

La animalele rumegatoarele (ex: vaca, oaia ) actiunea microorganismelor asupra hranei ingerate are loc in prima parte a aparatului digestiv (stomac si intestin subtire) iar substantele cu valoare nutritiva sunt repede absorbite in organism datorita suprafetei mari de digestie.

La iepure microorganismele intalnesc hrana abia in partea finala a aparatului digestiv , adica in cecum (organ care corespunde cu apendicele de la om).

La specia umana, apendicele vermiform (care ne creeaza uneori probleme medicale) este o reminescenta istorica a cecumului.

La iepure cecumul este un organ care are un rol foarte important in digestie.

cecum-iepuri-cecotrofia-coprofagia

Hrana stationeaza aici aproximativ sase ore, timp in care microflora bacteriana actioneaza asupra bolului alimentar , rezultand vitamine si alte elemente nutritive importante.

De aceste elemente nutritive, iepurele va beneficia numai reingerand (mancand) propriile sale excremente care apar in prima faza sub forma de crotine moi.

Dupa ce le mananca, ele vor fi asimilate mai usor de organism, iar ceea ce rezulta in faza a 2-a sunt crotinele tari (adica gunoiul pe care il gasim in cusca).

Cecotrofia la iepuri debuteaza la pui cam pe la varsta de 3 saptamani , exact perioada cand incep sa consume furaje celulozice (iarba uscata, etc).